Ученици от НУПИ - Троян с големи награди от Национален младежки конкурс

Наградените ученици: Дениса Иванова, Сиана Христова и Найден Илиев Наградените ученици: Дениса Иванова, Сиана Христова и Найден Илиев

Трима ученици от Националното училище за приложни изкуства (НУПИ) “Проф. Венко Колев” – Троян, спечелиха престижни награди в традиционния Национален младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерството на културата, който се провежда всяка пролет в София.

Със свои произведения от различни художествени области се състезаваха общо 361 ученици от 14 училища по изкуствата от цялата страна – от 8 до 11 клас. Жури от утвърдени български художници и преподаватели в областта на изобразителното изкуство (председател - доц. д-р Атанас Атанасов, и членове: доц. д-р Цвета Явашева, гл. ас. д-р Венцислав Шишков) разгледаха произведенията и избраха първенците, всеки от които ще получи целогодишна стипендия от по 135 лева на месец – по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Тези ученици имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Наградените възпитаници на НУПИ са: Найден Илиев от 11 клас – за керамичната композиция „Сетива”, първо място (за втора поредна година получава наградата); Дениса Иванова от 9 клас – за керамичната лампа „Пътуване през светлината”, второ място; Сиана Христова от 10 клас, трето място – за филмовия плакат „Боен клуб”.

Творчески ръководители на наградените ученици са Мила Воденичарова, Мария Радоева и Михаела Радкова. Младите учителки са прекрасни специалисти в областта на изобразителното изкуството и работят с голям ентусиазъм и отдаденост в своите учебни часове, като често остават и извън работно време, за да довършат заедно с възпитаниците си поставените творчески задачи и да предадат опита и уменията си. Преподавателките са отличени за своя висок професионализъм по случай 24 май от Регионално управление на образованието – Ловеч.

Мила Воденичарова и Мария Радоева са специалисти по художествена керамика и вече години наред в НУПИ обучават децата с търпение, оригинален артистичен подход и любов. Те споделят, че керамиката изисква специфични качества и умения – усещане за глината, пластичност, оригинална идейност, отношение към цвета и формата, въображение, оптимизъм и много познания в областта на химията и технологичния процес. Д-р Михаела Радкова е специалист по рекламна графика. Тя все още е с малко стаж като учител, ала с огромен творчески и педагогически ентусиазъм и отговорност към работата. За възпитаничка си Сиана Христова казва, че „много умело работи с визуалната метафора (която е от фундаментално значение за графичния дизайн), изчиства концепцията си до съвършенство още на ниво идейни проекти, методично и прецизно изпълнява творбите си”.

Наградите бяха връчени на отличилите се деца на 7 юни в арт-галерията на Националния дворец на културата (НДК) – София, където е организирана и изложба от произведенията на всички участници от страната, която ще продължи до 16 юни.

Лина БОРДЖИЕВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"