Изложба на китайското керамично изкуство се открива в Национално изложение - Орешак

На 19 септември, вторник, в 17:30 часа в Национално изложение – Орешак, ще бъде открита изложбата “От изток до изток – По следите на керамичното изкуство”, представяща произведения на художници от Китай. Творбите показват както историческата, така и съвременната перспектива на керамичното изкуство, съчетавайки модерни художествени практики, майсторство и занаят с традиционни и смесени техники.

За изложбата са подбрани произведения на няколко поколения художници от колекцията на Таосичуан Керамичен арт център. Тя има за цел да трансформира пътя от източна Азия, град Джингдежен, до източната част на Европа. Изложбата демонстрира културните връзки, създадени между Китай и България благодарение на Пътя на коприната.

Колекцията съдържа 58 творби от 12 автори. Представени по нелинеен начин, включващи триизмерни обекти, пана за стена, от малки предмети до монументални творби, произведенията в изложбата разказват историята на глобалното развитие на керамиката като изкуство.

Като коридор в пространството изложбата “От изток до изток – По следите на керамичното изкуство” приема формата на междукултурен мост, който говори за това, че всички ние принадлежим един на друг и независимо дали сме от различни националности, страни, градове, общности и семейства, от различен пол, на различна възраст и с отличителен произход, ние сме дълбоко свързани чрез моста на следите.

Изложбата може да бъде разгледана в Национално изложение – Орешак, до 18 октомври 2023 година.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"