„Кантабиле“: Любими руски песни в Орешак

Оперетна формация "Кантабиле" Оперетна формация "Кантабиле"

Оперетна формация «Кантабиле» при НЧ «Просвета-1920 г.» включва четирима участници – Мария Андреева, Емил Давидов, Гечо Събчев и Иван Хаджидимитров. Неразделна част от групата е тоноператорът Марин Даскалов.

След дълъг период на непоносима жега, петъчната вечер (6 август) бе приятно прохладна и много подходяща за концерт на открито. «Любими руски песни» бе концертът, който оперетна формация «Кантабиле» изнесе в лятното кино в Орешак с обновена след ремонта на читалището сцена. Руските песни са любими на моето поколение (60+), но в публиката имаше и по-млади хора, че дори и деца. Мария Андреева бе прекрасна не само с вокалните си изпълнения, но и в ролята на водеща. Анонсите към музикалните произведения бяха изключително интересни. Песните, около 20 на брой (концертът продължи приблизително час и половина), се отличаваха с жанрово разнообразие. Някои от тях бяха от любими руски филми. Да споменем част от песните: «Смуглянка», «Катюша», «Поручик Голицин», «Александра», «Руска водка»… За мен всяко докосване до руската култура е вълнуващо. Изпълненията предизвикаха много спомени и размисли.

Събитието бе разгласено само чрез афиши в Орешак. Концертът не фигурира в месечния информационен бюлетин на Общината, не бе анонсиран в троянските електронни медии. Затова публиката не бе многобройна, но пък много възторжено посрещаше всяко изпълнение. След края на концерта хората общуваха неформално помежду си и с изпълнителите. От разговорите разбрах, че мнозина, подобно на мен, са руски възпитаници. Така или иначе, получихме истинско удоволствие от концерта.

Оставам с впечатлението, че формация «Кантабиле» е малко пренебрегната от културните институции в Троян. Но ентусиазмът и упоритостта на участниците във формацията заслужават поздравления. От все сърце им желая творчески успехи!

Васил РАДОЙЧЕВСКИ

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"