Милко Дачев поднася „Видения от безкрая“ на публиката в Севлиево

Троянският художник Милко Дачев откри вчера, 7 септември, поредната си самостоятелна изложба в галерия „Видима“, Севлиево.

Галерията трябваше да представи автора с изложбата „Дисонанси“ на 10 март 2020 г., но поради въведеното извънредно положение в страната, събитието беше отложено. Година и половина по-късно авторът гостува с нови платна, създадени през този период на хаос и безвремие, а изложбата под наслов „Видения от безкрая“ е едно преосмисляне на екзистенциалните ценности и житейската философия.

Неговите картини са наистина като „видения“. Те са своеобразен скок в неизвестното и неизследваното. Творчеството на Милко Дачев е творчество на противоположностите – от една страна, идейно, чрез опита за пресъздаване на чувства, емоции, спомени, а от друга, като техническо изпълнение, чрез цветните контрапункти, вплетени в многообразна тоналност на хармония и дисхармония в една игра на геометрични форми. Всички тези противоречия авторът успява да обедини чрез своето тънко чувство за колорит, фин усет за балансираност на композицията, но и за запазване на жизнеността й.

Характерно е извеждането на акценти, премерени и ненатрапчиви, но изчистени и опростени под формата на активни линии и петна. Това придава на платната му естетическа стойност и допринася за крайното впечатление у зрителя. Картините му неминуемо оставят отпечатък в съзнанието на ценителите на изкуството със своята спонтанност, неподправеност и искреност, експресивността в свободата на мазката, емоцията от чистата наслада от свежите цветове, така завладяващият сблъсък на топли и студени гами, експериментирането с текстурите и динамичните композиционни решения.

Милко Дачев е участвал в множество общи художествени изложби у нас и извън страната. Има и редица успешни самостоятелни изяви - Белград, Югославия (1994 г.), Грац, Австрия (1996 г.), Ларнака, Кипър (1999 г., 2005 г.), Серес, Гърция (2002 г.), Одрин, Турция (2003 г.), Пловдив (2004 г., 2016 г., 2018 г., 2020 г.), Кавала, Гърция (2006 г.), Мадрид, Испания (2008 г.), Алкала, Испания (2009 г.). На три пъти се е представял в родния Троян (1997 г., 2001 г., 2015 г.). Творби на Милко Дачев се намират в частни колекции в страната и чужбина - Турция, Гърция, Австрия, Италия, Кипър, Северна Ирландия, Япония, Испания и др. Редовно участва и в общи изложби на групата на севлиевските художници в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“. Живее и твори в ателието си в живописния квартал Попешка на гр. Троян.

Източник: Галерия „Видима“, Севлиево

Снимки: Фейсбук/Галерия „Видима“, Севлиево

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"