Предстоящо: Панаир на занаятите в Орешак

За поредна година, от 12 до 15 август, традиционният Панаир на занаятите в Орешак ще събере майстори занаятчии и търговци от цялата страна. Организацията на събитието, водещо началото си от средата на 18-ти век, е дело на Община Троян, Троянския манастир „Успение Богородично“, Кметство Орешак и Национално изложение на художествените занаяти – Орешак.

Тази година панаирът ще се проведе в нов формат, с три обособени зони – за търговия, за детски забавления и „Улица на занаятите“.

„Улицата на занаятите“ ще бъде организирана от Община Троян върху имот – общинска собственост, представляващ участък от ул. „Стара планина“, в посока от Националното изложение към механа „Горски кът“. Задължително условие за участие в Улицата на занаятите е участниците да притежават валидно майсторско свидетелство или диплома, удостоверяващи квалификация в областта на изкуствата или занаятите.

Зоната за търговия ще бъде организирана от Троянски манастир „Успение Богородично“ върху имот, собственост на манастира, представляващ голямата поляна северно от Националното изложение.

Зоната за забавление на деца ще бъде организирана от Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак.

Няма да бъдат ощетени и любителите на кулинарните изкушения, които ще могат да хапнат както в многобройните заведения за хранене в Орешак, така и в специално изградените бирарии.

До 17.00 часа на 2 август, когато изтече крайният срок за подаване на заявления за участие, са подадени 50 искания за включване в зоната за търговия и 75 за „Улица на занаятите“.

Интересна атракция могат да очакват посетителите на Панаира на 13 и 14 август. Регионалният клон на НД „Традиция“ – „34-ти троянски пехотен полк“ Троян –Априлци и Севлиево ще представи възстановка на някогашния Орешашки панаир, направена по разказа на Димитър Гемиджийски „Три дни“. С участие в събитието са ангажирани над 70 членове на дружеството от цялата страна, а мястото на провеждането е на площадката пред входа на Националното изложение – там, където по сведения на историци, се е правел някогашния панаир.

Ежегодно храмовият празник на Троянския манастир и Традиционният панаир на занаятите привличат хиляди посетители от страната и чужбина, което налага сериозна предварителна организация, свързана с преминаването по възловата ул. „Стара планина“ в Орешак.

Посетителите на Троянския манастир, придвижващи се с автомобили, ще бъдат насочвани към обособените паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари, банкети и свободни площи около Троянския манастир и по обходния маршрут за движение.

Движението на превозни средства към с. Черни Осъм и вилната зона на с. Орешак ще се осъществява по ул. „Иван Лалев“ и обходен маршрут, обозначен с указателни табели.

Забранява се движението на пътни превозни средства по ул. „Стара планина“ в с. Орешак, в участъка от Стария съвет до Троянски манастир, за времето от 13.00 часа на 12.08.2022 г. до 06.00 часа на 16.08.2022 година.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"