В Ловеч отбелязаха Деня на спасението

Д-р Стефан Черкезов Д-р Стефан Черкезов

На 15 август България и българските медици отбелязват Деня на спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, починали по време на работа или непосредствено след нея от изтощение, заразяване от болестите на своите пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали, загинали при спасяване на пострадали. Българският лекарски съюз и председателят на Управителния съвет на съсловната организация д-р Иван Маджаров призоваваха да бъде спазена традицията и заедно с колегите от лечебните заведения да запазим едноминутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на болниците, придружено от включени сирени на линейки.

Денят на спасението се отбелязва за първи път през 2005 г. по предложение на главния редактор на в. "Български лекар" д-р Тотко Найденов, с подкрепата на БЛС, МЗ, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния участъков лекар на великотърновското село Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерския съвет. Така България става единствената страна в ЕС, вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на живот в мирно време. За поредна година Денят на спасението преминава под знака на Covid-19. Заболяването ни отне над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки, които помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Медиците от Ловеч се присъедини към инициативата за почитане паметта на загиналите по време на работа лекари и медицински специалисти, като на 15 август пред входа на ЦСМП – Ловеч, запазиха едноминутно мълчание при включени сирени на линейките.

Източник: РЗИ - Ловеч

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"