Строителството на многофункционалната спортна зала в Троян започна, ММС ще осигури 500 000 лв.

Служебният министър на спорта Весела Лечева, кметът на Троян Донка Михайлова и управителят на фирмата изпълнител – инж. Камен Василев, откриха строителната площадка Служебният министър на спорта Весела Лечева, кметът на Троян Донка Михайлова и управителят на фирмата изпълнител – инж. Камен Василев, откриха строителната площадка

Началото на третия етап от строежа на дългоочакваната спортна зала в Троян бе дадено в четвъртък, 23 март. Служебният министър на младежта и спорта – Весела Лечева, кметът на общината - Донка Михайлова и инж. Камен Василев - управител на фирмата изпълнител „Строймонтаж“ ЕООД – Пазарджик, направиха символичната първа копка на обекта. Тържествен водосвет за здраве и успех на начинанието отслужи отец Войден Божков.

Откриването на строителната площадка е стъпка към сбъдването на още една голяма троянска мечта, тъй като спортната база „отесня“ за 27-те клуба, които развиват дейност под ръководството на професионално подготвени треньори, отбеляза Донка Михайлова.

А министър Лечева заяви: „Масовият спорт идва, когато се осигури достъпна спортна инфраструктура, за да може да създадем трайни навици в децата да спортуват. Искам да изразя своята подкрепа към всички спортни специалисти и към всички клубове. Сигурна съм, че заедно с подкрепата на родителите утре може да имаме състезатели на най-високо ниво в различни спортове. Българските деца са много талантливи и притежават много умения, на които трябва да дадем път и шанс. Те заслужават такова съоръжение“.

Залата ще бъде подходяща за практикуване на различни видове спорт, както и за провеждане на културни събития. Капацитетът й е 618 седящи места плюс възможност за още 200. Сградата ще отговаря на всички европейски стандарти, включително и за достъп на лица в неравностойно положение. В зоната на спортното съоръжение ще бъде изграден паркинг за общо 77 автомобила и автобуса.

Стойността на инвестицията е 6 072 124 лв., от които 500 000 лв. министър Лечева обеща да осигури от бюджета на Министерството на младежта и спорта и 5 639 222 лв. са общинско финансиране, включително и чрез договорен револвиращ банков кредит.

Минчо Топалски – председател на спортния клуб по биатлон и стрелба „Аякс“ – Троян, и деца от клуба благодариха на министър Лечева за осигуреното финансиране в размер на 460 000 лв. за асфалтиране на площадката за летен биатлон до мотополигона - нещо, което други министри обещаваха в продължение на 10 години, но така и не изпълниха.

Целенасочената и последователна политика на кмета на община Троян за насърчаване на физическото развитие на младите хора бе подкрепена още през 2020 г., когато с постановление на Министерския съвет бяха осигурени 500 000 лв. държавно финансиране за изграждането на първия и втория етап на залата. Тази политика се подкрепя както от спортната общност, така и от местната общественост.

 На снимките в галерията:

Служебният министър на спорта Весела Лечева, кметът на Троян Донка Михайлова и управителят на фирмата изпълнител – инж. Камен Василев, откриха строителната площадка. Срокът за изграждане на залата е 18 месеца.

На събитието „първа копка“ присъстваха областният управител на Ловеч Светослав Славчев, президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, строители, представители на спортни клубове, ръководството на община Троян.

Министър Лечева поздрави децата и треньорите на клубовете по биатлон, волейбол, джудо и самбо, карате, колоездене, футбол – част от всичките 27 в общината. В приветствието си градоначалникът отбеляза, че всеки трети ученик в Троян тренира в лицензиран спортен клуб под ръководството на професионално подготвени треньори.

Бъдещото спортно съоръжение ще е с 3200 кв. м площ на две нива. Предвижда се изграждане на тренировъчен комплекс със зала за обща физическа подготовка, санитарно-битови помещения, център за възстановяване, зали за източни бойни изкуства, бокс и борба, база на колоездачния клуб, зала за провеждане на спортни, културни и др. прояви с 618 седящи места, 10 от които за хора в неравностойно положение, административен блок, сектор за кетъринг. Осигурени са два входа за автомобили и 77 паркоместа.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"