В Троян новоизбраните кметове и общински съветници се заклеха да служат на гражданите

Донка Михайлова с кметската огърлица и символичния ключ на Троян, връчени й от областния управител на Ловеч Виктор Стойчев. Донка Михайлова с кметската огърлица и символичния ключ на Троян, връчени й от областния управител на Ловеч Виктор Стойчев.

На тържествена церемония, състояла се на 7 ноември, кметът на община Троян Донка Михайлова, 29-те общински съветници, и кметовете на 19 села, спечелили местните избори на 29 октомври/5 ноември, изрекоха тежките клетвени думи „във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите на община Троян“.

„Работете така, че винаги да защитавате обществения интерес, гражданите да се чувстват сигурни, че гласът им се чува“, се обърна към новите избраници на троянци областният управител на Ловеч Виктор Стойчев, който ръководеше церемонията и връчи на Донка Михайлова кметската огърлица и символичния ключ на Троян.

В словото си към присъстващите в залата и към гражданите, наблюдаващи събитието на живо в интернет, Михайлова изрази надежда досегашният стил в общинския съвет - стил на разбирателство, на чуване мнението на другия, на единение в името на интересите на общината - да бъде запазен, защото той е в основата на успеха на Троян.  

„За мен тази клетва има особен смисъл. Днес започва четвъртият ми мандат като кмет и с това ставам кметът, работил най-дълго за общината. Аз знам, че това значи най-вече отговорност, значи очаквания, по-високи от очакванията към всеки друг“, каза Михайлова и продължи с акценти от управленската си програма за мандат 2023-2027, която ще внесе в общинския съвет не по-късно от февруари идната година.

„Имам намерение преди това да се срещна с всички групи съветници и да обсъдя техни полезни идеи, които могат да станат част от тази програма. Имам намерение да включим по-активно гражданите в цялостния процес на управление на общината – от планирането до отчетността и гражданския контрол. Ще продължим да си партнираме с медиите“, отбеляза още градоначалникът на Троян и завърши с пожелание за работа с „гражданска доблест и творчески дух – такива, каквито са носили дедите ни. И нека да оставим следи“.

Заявка за работа в дух на сътрудничество даде и новият стар председател на общинския съвет Петко Пенков. Той бе избран чрез тайно гласуване на първото заседание на местния парламент, ръководено от най-възрастния общински съветник Минко Акимов.

За Пенков гласуваха 15 съветници. Другият кандидат за председателския пост – Владимир Хаджийски, номиниран от БСП, получи 11 гласа, а в три бюлетини беше отбелязана опцията „Не подкрепям никого“.

В обръщението си Петко Пенков припомни думите на покойния общински съветник Марин Радевски, че „след изборите има само една партия и тя се казва Троян“. В контекста на това мото той изрази надежда сътрудничеството с администрацията да продължи и през идните четири години и насрочи следващото заседание на местния парламент за 30 ноември.

На снимките в галерията:

Донка Михайлова с кметската огърлица и символичния ключ на Троян, връчени й от областния управител на Ловеч Виктор Стойчев.

Сред гостите на церемонията по встъпването в длъжност на кметовете и конституирането на новия Общински съвет – Троян, бяха народният представител Искрен Арабаджиев и Ловчанският митрополит Гавриил, който отправи благослов и посъветва новите управленци: „Това, което правите, трябва да оставите на достойни хора. Такива са били вашите деди, затова Троян се е съхранил“.

Удостоверенията, че са избрани, връчи на общинските съветници и кметовете председателят на Общинската избирателна комисия Емил Цветанов.

32-годишната Паулина Раева от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е най-младият общински съветник в новия състав на местния парламент.

Най-възрастният общински съветник - Минко Акимов от ГЕРБ, ръководи първото заседание на ОбС-Троян.

Петко Пенков ще ръководи Общински съвет – Троян, и през мандат 2023-2027.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"