Дарение за общинския пчелин

Пчелинът на Община Троян Пчелинът на Община Троян Снимка: Васил Радойчевски

Димитър Костадинов е биологичен пчелар, чийто пчелин се намира в с. Орляне, общ. Угърчин. Преди време от радиопредаване научил, че Община Троян изгражда оранжерии и пчелин, за да осигури чиста и здравословна храна за децата от детската ясла и детските градини. Веднага решил да дари на Община Троян една пчелна отводка.

Днес, 19 юли, пчелната отводка (на 6 пити) бе транспортирана от с. Орляне в общинския пчелин. Пчелите, много кротки, бяха прехвърлени от преносните сандъчета в предназначения за тях кошер. Така в общинския пчелин вече има 5 пчелни семейства. За тях доброволно се грижи Стефан Дочев, служител в Община Троян.

Донка Михайлова, кмет на община Троян, покани дарителя в кабинета си, където му връчи благодарствена грамота за дарението и, разбира се, бутилка «течна» троянска благодарност. Димитър Костадинов сподели една своя идея, която вече е реализирал в 5 български градове – да покаже на децата от детските градини и началните класове на училищата миниатюрен прозрачен пчелен кошер, да им разкаже за живота на пчелите и да им подари по едно бурканче пчелен мед. Идеята бе одобрена и след допълнителни консултации ще бъде реализирана през есента.

Васил РАДОЙЧЕВСКИ

На снимките в галерията:

Прехвърляне на пчелната отводка в постоянното и жилище.

Кметът Донка Михайлова връчва благодарствена грамота на Димитър Костадинов.

Общ вид на общинския пчелин.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"