В навечерието на Св. Спиридон Музеят на занаятите показва „Троянските пътеки на Петър Гигов“

Майстор Петър Гигов Майстор Петър Гигов Снимка: В. "Дума"

Всяка година по случай празника на майсторите – Свети Спиридон, Музеят на занаятите организира събитие.

Тази година ще бъде открита изложба, посветена на големия бусински грънчар Петър Гигов, който в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарството в Бусинци. Участва в национални и международни изложби на художествени занаяти и приложни изкуства - Орешак, Пловдив, „Етъра”, Москва, Токио, Делхи, Прага, Осло, на световното изложение в Осака. Негови съдове има в българската секция в Музея на човека в Париж. През 1963 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство” и е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен.

Ще бъдат показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. Включени са съдове и архивни материали, предоставени от личната колекция на племенника на Петър Гигов – Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“.

Събитието ще се случи на 10 декември, петък, в 15.00 часа в Музея на занаятите при спазване на противоепидемичните мерки. Изложбата ще остане до края на месец февруари 2022 година.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"