Троян най-после ще има депо за строителни отпадъци

След редица несполучливи опити за разкриване на депо за неопасни строителни отпадъци и един провалил се конкурс за продажба на терен, върху който да бъде изградена площадка за складиране, преработване и третиране на такива, Община Троян е на път да реши този проблем.

На повторно обявения за 23 декември 2021 г. конкурс се е явил един участник, който е бил одобрен от конкурсната комисия. Това съобщиха за ТГ от дирекция „Общинска собственост и икономика“ в местната администрация, откъдето уточниха още, че в момента тече нормативно определен срок, след което предстои издаване на заповед и сключване на договор.

Теренът, върху който ще бъде изградено депото, е с площ от 8 декара и се намира в местността „Троянско поле“ в землището на Калейца. „Ясно е колко е необходима такава площадка на Троян, защото най-близките са в Севлиево и Плевен. На територията на Ловешка област – няма“, коментира наскоро пред журналисти кметът на общината Донка Михайлова.

Тя продължи по темата за отпадъците като обясни, че администрацията, успоредно с въвеждането в експлоатация на сепариращата инсталация, която разделя събрания вече боклук, работи за въвеждане на разделянето му още при източника. Удачно в това отношение се оказва предприетото разделно събиране на текстил и на зелени отпадъци.

„Нашите наблюдения са, че сложените четири съда за текстил и обувки се ползват рационално. Становището на фирмата, която ги извозва, съвпада напълно с нашето“, отбеляза Михайлова и добави, че е останала приятно изненадана и от факта, че троянци събират отделно и зеления отпадък. Разбира се, има изключения – в специалните съдове да се изхвърля и друг боклук, но като цяло населението вече има изградени добри навици.

„В преговори сме с една организация от научни работници, които имат намерение да обогатяват обработения компост и той да бъде предлаган на местни зеленчукопроизводители, които искат да го използват за биологично чисто наторяване“, обясни кметът на Троян. Тя каза още, че усилията по изграждане на навици за разделното събиране на отпадъка от домакинствата продължава по начин, който предполага не закупуване на нови съдове, а поставяне на обозначителни стикери.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"