276 украински граждани са настанени в Ловешка област

По информация от общините украинските граждани, настанени в област Ловеч към днешна дата, са 276.

В община Ловеч подслон са получили 124 – 58 в хотел „Ловеч“, 47 в хотел "Президиум", четирима в учебния център на НСИ в с. Сливек, двама в с. Йоглав, седем в с. Българене и шестима в имот, собственост на Общината.

В община Луковит са настанени 26, 25 в частна база в Луковит и един в частен имот в с. Дъбен. В община Тетевен – 58 във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, в община Троян – 53 в 11 частни имота. В община Угърчин са посрещнати 9 – седем в къща, частна собственост, в града и двама в с. Голец. В община Ябланица – четирима в частен имот в с. Добревци и две деца в града, настанени при майката, която е украинка.

Данните за настанените областният управител изисква от общините всекидневно, а всеки понеделник – за регистрираните от ОДМВР.

Следващата седмица Виктор Стойчев ще се срещне лично с украинските граждани и с представители на местата за настаняване в Ловеч, на която ще разясни детайлно условията и изискванията за получаване на статута за временна закрила и възможностите, които той предлага, както и как ще се реализира мярката "40 лева" за подслон на бежанци. Тази мярка днес ще бъде обяснена и на заседание на парламентарната комисия по туризъм, в което всички желаещи хотелиери и общини може да се включат, като в 15.30 се логнат на адрес: https://parliament.bg/bg/video, и след това изберат бутон „Зала 4 – на живо“.

На заседание преди седмица на Областния съвет по сигурност, който областният управител обяви за кризисен щаб, бяха координирани действията на институциите по приемането на украински граждани в област Ловеч. Всеки ден Стойчев се среща с представители на неправителствени организации, ангажирани с подкрепа на вече настанените украинци, и с граждани, които са предоставили подслон или имат такова намерение, и се предприемат действия в оперативен порядък.

Отделно той посети и военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където представи одобрената от правителството програма за ползване на хуманитарна помощ за търсещите временна закрила в България вследствие на войната в Украйна. С неговото съдействие изнесена група на Бюрото по труда запозна украинските граждани там с възможностите за работа. Предоставени бяха за малките дечица събраните от служителите в областната администрация занимателни пособия. Друга част от пособията днес ще бъде предоставена на сдружение „Граждански инициативи“ и на БЧК.

Източник: Областна администрация - Ловеч

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"