Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България”: Оптимизмът идва с възможностите

Нанси Шилър Нанси Шилър Снимка: Личен архив/Нанси Шилър

В Троян на 21 юли гостува президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър. Поводът за посещението й бе финалът на обучението по предприемачество, осъществено от Съвета на жените в бизнеса в България по програма BASE на Фондацията. 

- Г-жо Шилър, какво представлява Фондация "Америка за България", каква е нейната мисия и как я осъществява?

- Основната мисия на Фондацията е да работи с български организации за укрепването на частния сектор и свързаните с това демократични институции в страната. Предоставяме финансиране на проектен принцип в четирите ни области на работа. Те са подбрани съобразно мисията ни.

За да се развива частният сектор, трябва да има образовани хора с подходящи умения. Затова подкрепяме проекти в областта „Добро образование и работни умения”. Те целят да подпомогнат българското образование да се развива в съответствие с нуждите на настоящия и бъдещия пазар на труда и адекватно да подготвя човешкия капитал на страната.

Нужни са и добре подготвени бизнес лидери - хората, които създават работни места и възможности. Затова финансираме проекти в област „Бизнес, предприемачество и технологии”. Искаме да помогнем в обучението на българските предприемачи, независимо дали става дума за високотехнологични компании или малки бизнеси като щанд за плодове и зеленчуци или фризьорски салон, пекарна, автосервиз или други. Целта е всички те да се научат да управляват ефективно бизнеса си и да са уверени, че могат да се справят с изискванията и предизвикателствата на местния пазар, а и не само. Програмите, които подкрепяме или развиваме, осигуряват допълнителни квалификации за всички - от начинаещи предприемачи до по-опитните в бизнеса.

Работим и в областта на „Културно-историческия и природен туризъм”. Целта е отново укрепването на частния сектор и местната инициатива, подкрепа за жизнени местни общности и икономика чрез туризма. Има толкова много, което България може да предложи.

Четвъртата област е „Благоприятна бизнес среда”. За развитието на всеки бизнес е нужна сигурност. Бизнесът не обича несигурността. Трябва да има предвидимост, за да привлечете инвестиции, международния бизнес, и да задържите българския тук. Предсказуемост означава безпристрастна съдебна система, независими медии и ефективно противодействие на корупцията. С фокус върху тези четири области и ако всички работят успешно и взаимно се допълват, България би трябвало да процъфтява.

- С кое от делата на Фондацията през последните 5 години особено се гордеете?

- Подкрепяме широк спектър от инициативи и се гордеем с всички проекти, които сме подкрепили и подкрепяме. Те са над хиляда за последните десет години. Някои примери – Фондация „Заедно в час”, чиято основна цел е да мотивира и подготвя млади хора да станат учители, които работят в различни училища в страната и преподават на своите ученици знания и умения, които ще са им необходими в бъдеще; първият интерактивен детски научен център „Музейко” в София и модерният Посетителски център на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, както и обучения за учители и директори на училища, модернизиране на учебната среда според съвременните изисквания за преподаване на природни науки. Българите високо ценят образованието, за нас образованието също е основна ценност. Затова съвместните ни усилия в тази област продължават. Друг пример са обновените детски отделения в „Пирогов“, реализирани в резултат на партньорството ни с частния сектор и държавата, един изключителен пример за това как заедно можем повече. И не на последно място, програмата ни BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи - безплатна 13-седмична обучителна програма за всеки, който иска да започне или да развие своя бизнес, като най-новата ни група курсисти е именно от Троян. Очаквам с нетърпение да видя реализацията на бизнес плановете на участниците от троянската група и да се превърнат в успешни бизнеси. 

- Какво е мястото на BASE сред останалите програми на Фондацията и какво научихте за BASE Троян преди да им гостувате?

- За първи път съм в Троян и за първи път имаме група участници от Троян в бизнес академията ни за стартиращи предприемачи „BASE”, като се надяваме да продължим да имаме групи от града и региона. Очаквам скоро да научим и за успехите на курсистите от троянската група.

BASE е програма, създадена в САЩ и доказала своята ефективност. Средно, новосъздадените бизнеси в САЩ успяват да просъществуват около пет години, след това едва 20% оцеляват и се развиват в дългосрочен план. Но сред завършилите програмата BASE в САЩ процентът просъществували в дългосрочен план бизнеси достига 60%. Надяваме се на подобни резултати и в България. Програмата BASE е уникална и защото е безплатна и подходяща за всеки, независимо от възраст, образователен или професионален ценз, социално или икономическо положение. Тя предоставя на участниците базисни знания и умения, за да се чувстват независими, уверени и разполагащи с необходимите познания да преследват своите бизнес идеи. Участието в програмата им предоставя и мрежа от съмишленици (останалите участници, лекторите, менторите), които да ги подкрепят в тяхното пътешествие.  

Стартирахме BASE в България през 2018 година и досега близо 335 участници от десет различни градове в страната са завършили програмата. Повечето от тях успяват да започнат или да доразвият своето бизнес начинание веднага след приключване на обучението, а една четвърт от тях превърнаха начинанието си в стабилен и успешен малък бизнес. 

Бих искала да се възползвам от случая да поздравя нашите партньори в тази инициатива за тяхната отдаденост и за постигнатите резултати. Това са Индустриален клъстер „Средногорие“, Съветът на жените в бизнеса в България, Националната асоциация на малкия и среден бизнес, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Сдружение „Магна Натура“, Фондация „Източен Акселератор“, Тръст за социална алтернатива, Фондация „Общество и сигурност“. Ако пандемичната обстановка позволи, очакваме отново да стартираме активното набиране на нови обучителни групи из страната. Можете да прочете още за успешните примери от BASE и да следите за групи на страницата на програмата: www.baseprogram.bg. За да се запознаят вашите читатели със съдържанието на обучението, те могат и да си свалят учебника безплатно: https://baseprogram.bg/uchebnik/. Всеки, който има бизнес идея и желание може да се запише.

- По какво се отличава ФАБ от сходните й организации в Европа?

- Фондация „Америка за България“ не е просто източник на финансиране. Партнираме си с организациите, които финансираме, от самото начало на всеки проект. Разчитаме на експертизата и опита им в техните програмни области и, освен финансиране, им предлагаме подкрепа за подобряване на техния капацитет в областите, в които ние имаме експертни познания: финансово планиране, мониторинг и оценка, комуникации.

За нас е важно организациите, с които работим, да са успешни и им осигуряваме подкрепа и съвети по време на съвместната ни работа. Също така се ангажираме да споделяме знанията си и да надграждаме капацитета на нашите партньори в държавните институции, бизнеса и НПО общността, за да имат достъп до разнообразни ресурси и възможности за обучение.

- Какви са резултатите от срещата на американския оптимизъм с българския потенциал*? Оптимист ли е българинът; кои са силните и слабите му страни според Вас?

- Оптимизмът идва с възможностите. Затова Фондация „Америка за България“ се стреми да предоставя възможности и поводи за оптимизъм на българските граждани от цялата страна, стига да имат идеи и малко кураж, за да ги преследват.

Свързана съм с България вече близо тридесет години и съм свидетел на мащабни положителни промени. Все повече млади българи остават в родината си, за да преследват мечтите си тук, а някои от тези, които са напуснали страната в даден момент, се завръщат, за да подпомогнат развитието на България.  

- Ако не бяхте президент и СЕО на ФАБ, с какво щяхте да се занимавате?

- Трудно ми е да си представя живота си без България да е част от него. Както споменах по-рано, работя с българи от 1992 година, първо като част от екипа на Българо-американския инвестиционен фонд и впоследствие като член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“. Преди съпругът ми и аз да се преместим да живеем в България, ние активно участвахме в провеждането на програмата BASE в щата Вирджиния. Харесваме много програмата и вярваме в нейния успех, тъй като сме имали възможността от първо лице да видим положителното ѝ въздействие върху живота на участниците.   

- Споменахте, че за първи път посещавате Троян, какво бихте искали да научат троянци за Вас и с какво послание бихте се обърнали към тях?

- Отдавна искам да посетя вашия град и красивите ателиета за керамика, както и Троянския манастир. Това е първото ми посещение, но със сигурност няма да е последното.

* Забележка: „Американският оптимизъм среща българския потенциал“ е мотото на Фондация „Америка за България“.

Интервю на Румяна МОКАНОВА

На снимките в галерията 

Нанси Шилър

При посещението й в Троян президентът на Фондация “Америка за България” Нанси Шилър и кметът Донка Михайлова обсъдиха възможности за съвместна дейност не само в посока на бъдещи обучения, но и за други важни за общината проекти.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"