Звънецът на новата учебна година удари в община Троян

В СУ „Васил Левски“ беше открит първият в Ловешка област СТЕМ център, а в детска градина „Мир“ беше представен новият директор Таня Генова.

На 15 септември в община Троян училищният звънец посрещна  2427 ученици от първи до дванадесети клас.  Тържества, макар и с ограничен брой присъстващи, имаше във всички общински и държавни училища, а 181 първокласници бяха посрещнати тържествено в 9 училища.  За тях Община Троян беше подготвила подарък – „Книга за първолака“ на издателство „Славена“ със специално послание от кмета Донка Михайлова.  

Държавният план-прием в VIII клас е реализиран във всички общински училища, а в Професионалната гимназия по механоелектротехника „ Акад. Ангел Балевски“ осмокласниците ще се обучават по специалностите „Автотранспортна техника“, „Мебелно производство“ и  „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“. Не е реализирана само паралелката „Сътрудник социални дейности“. 

281 педагози посрещнаха своите възпитаници в клас с надеждата годината да е присъствена. Училищата разполагат със средства за дезинфекция, резервни маски; разписани са планове за готовност при установен случай на COVID–19. Още от първия учебен ден стартира транспортната схема за 404 ученици, пътуващи от населените места до Троян и обратно.

Детските градини посрещнаха 732 деца. За тях се грижат 68 педагози, а непедагогическият персонал е 74. За първи път са осигурени познавателни книжки за безвъзмездно ползване за  4-годишните малчугани, за които е въведено  задължително предучилищно образование от януари 2021 година. Осигурена е здравословна и безопасна среда за най-малките троянчета, като са закупени, дезинфектанти, бактерицидни лампи, ежедневно се осъществява медицински филтър при приемането на децата.

Гост на откриването на учебната година в няколко училища, както и в ДГ „Мир“, където беше представен новият директор Таня Генова, бе началникът на Регионално управление на образование – Ловеч, Еленко Начев. Той посети и СУ „Васил Левски“, където беше открит първият в региона СТЕМ център.

Изграден с 300 000 лева, осигурени по програма на просветното министерство, както и с дарения от родители, Центърът разполага с модерни кабинети по информатика, химия и биология, оборудвани с най-съвременна техника, каза директорът на иновативното училище Ангел Балев и поясни, че „пети, шести и седми клас са иновативни паралелки, с разширено изучаване на тези предмети и тук ще се осъществи мечтата и на учителите, и на учениците по нов начин да усвояват знанията, с най-новите и модерни средства“.

Кметът Донка Михайлова пък отбеляза, че СТЕМ кабинетите предполагат нова философия на обучението в училище и изрази надежда, че и откритият в най-голямото троянско училище ще провокира самостоятелно мислене, умения наученото да бъде прилагано в практиката, развитие на въображението и фантазията на младите хора. „Мисля, че е важно да им даваме шанс да отстояват себе си. Напредъкът на технологиите трябва да променя начина, по който младежите учат и общуват с другите и помежду си. Радвам се, че троянски деца и младежи вече имат този шанс“, сподели Михайлова във фейсбук.

На снимките в галерията:

181 деца на територията на община Троян прекрачиха за първи път училищния праг.

Един от кабинетите в СТЕМ центъра на СУ „Васил Левски“ - Троян

Веска Петкова и Таня Генова - бившата и новата директорка на ДГ „Мир“ в Троян  

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"