Мотористи от 12 до 66 години се надпреварваха в „Балканче – крос 2023“

Близо 38 ентусиазирани състезатели от Абланица, Врабево, Галата, Голяма Желязна, Горна Оряховица, Добродан, Лесидрен, Ломец, Луковит, Тетевен, Микре, Орешак, Сухиндол, Троян, Черни Осъм, участваха в стартовете с мотопеди „Балкан“.

Боксовете се изпълниха с ретро машини, а биваците с публика от рано сутринта, в събота, 22 юли.

Състезанието с балканчетата се проведе в пет кръга. В първия - за прецизност, мотористите трябваше възможно най-бавно да преминат по трасето, да преодолеят люлееща се дъска и да пренесат съд с вода.

Вторият кръг беше за бързина и техничност. Участниците, с майсторство и умение, преведоха високоскоростно балканчетата на зиг-заг между колчета, завъртайки осморка накрая.

В третия кръг състезателите участваха в масов старт, който по класически начин и безапелационно показа кои са най-добрите състезатели и най-подготвените машини в „Балканче - крос“ – 2023 година.

Четвъртият кръг беше за бутане на моторите. Петият кръг, който се проведе за пръв път тази година, беше за демонтаж и монтаж на задна гума.

Традиционно, победителите се излъчиха след сборуване на точките от маншовете.

Първото място зае Ценко Цанов от с. Голяма Желязна. На второ място се класира Пламен Попов от с. Черни Осъм. На трето място - Павел Павлов от гр. Тетевен.

Николчо Мирчев (66 г.) от с. Голяма Желязна получи награда за най-възрастен състезател, а Маркос Стоянов (12 г.) от с. Голяма Желязна – за най-млад.  

В кръга за бутане на Балканче класирането бе следното: Ценко Цанов, Павлин Милков и Георги Генов. При демонтажа и монтажа на задна гума: Георги Генов, Ценко Цанов и Тодор Бабастански.

Наградени бяха също най-атрактивният и най-неудачният състезател, както и собственикът на най-красивия мотопед.

В състезанието „Балканче – крос“ по традиция се проведоха маншове за АТВ-машини и кросови мотори.         

Победителите във всички стартове получиха купи, медали, грамоти, мото части и аксесоари, както и парични премии.

Състезанието „Балканче – крос“ се проведе за пореден път при голям интерес и от страна на състезателите, и от страна на публиката. Главната заслуга за това е на организатора на проявата Тотю Христов. С думи на признателност той се обърна към многобройните спонсори и спомоществователи, които съдействаха за осъществяването на инициативата, и най-вече към всички състезатели, станали част традиционната спортна проява.  

Атмосферата, създадена на поляната край Голяма Желязна от организаторите, ентусиазираните състезатели и многобройната публика, превърна деня в истински спортен празник, както подобава за 20-годишен юбилей, който „Балканче – крос“ отбеляза.

Ралица БЕНЧЕВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"