Лора Христова с три шампионски титли от Световното по летен биатлон

Лора Христова (в среда) със златния медал в спринта. Лора Христова (в среда) със златния медал в спринта. Снимка: БФБ

Двадесетгодишната троянка Лора Христова завоюва трите златни медала в дисциплините суперспринт, класически спринт на 6 км и преследване на 7,5 км при девойките на лятното Световно първенство по биатлон, което се провежда от 24 до днес, 27 август, в словашкия център Брезно-Осърбле.

В надпреварата първия ден Лора финишира за 24:33,8 минути и въпреки петте си пропуска в 20-те изстрела тя изпревари Олександра Меркушина от Украйна с 9.5 секунди.

Второто злато нашето момиче спечели на спринта на 6 км в събота, 26 август. Тя допуска само една грешка в стрелбата си от положение прав и финишира с време от 17:00.6 минути. Тук в ТОП 10 се класира още една троянка - Стефани Йолова, заела 9-то място в крайното класиране.

Днес, в преследването на 7,5 км при девойките Лора потегли първа след златото си в спринта. След неколкократна размяна на водачеството с представителка на домакините, пропуски в стрелбата и наказателни обиколки Лора успява с бясно темпо в бягането да навакса изоставането и да финишира като световна шампионка и в тази дисциплина!

От Българска федерация Биатлон припомнят, че Лора е на 20 години, от Троян, възпитаничка на КБС „Аякс“ и вече е студентка в Националната спортна академия. Нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов. Преди година тя спечели бронз на суперспринта при девойките от Световното по летен биатлон. В Руполдинг, Германия, тогава младите ни биатлонистки завоюваха още едно четвърто, едно пето и едно седмо място. Лора Христова, Валентина Димитрова и Стефани Йолова спечелиха и бронз за България в щафетата на Световното за девойки миналата година в Солт Лейк Сити (САЩ).

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"