Няма африканска чума по дивите свине в област Ловеч

Заседанието на Областната епизоотична комисия. Заседанието на Областната епизоотична комисия. Снимка: ОА-Ловеч

24 са положителните резултати за африканска чума по дивите свине, констатирани от началото на ловния сезон у нас - 1 октомври. Извършени са 400 проби за вируса. В лабораториите на Българската агенция по безопасност на храните от началото на годината са постъпили над 3400 проби за лабораторен анализ, установени са 360 положителни диви свине. Ловеч не е сред засегнатите области. Това стана ясно днес, 18 октомври, на заседание на областната епизоотична комисия.

Преди старта на новия ловен сезон е проведено обучение на 342 председатели и секретари на ловни дружинки в област Ловеч, като чрез тях над хиляда ловци са запознати с биосигурността по време на лов. В тази връзка бе отчетено и добро взаимодействие с държавните горски стопанства.

От областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) напомниха, че лабораторното изследване за наличие на африканска чума при лов на диви свине е задължително, като с цел опазване здравето на хората се извършва и изследване за трихинелоза.

На заседанието на епизоотичната комисия бе оповестено още, че въпреки че процентът на огнищата като цяло намалява, има данни за африканска чума при дивите свине в съседните Румъния и Сърбия и при домашните – в Северна Македония, Румъния и Сърбия.

За предотвратяване проникването и разпространението у нас на африканската чума по свинете в обектите за отглеждане за лични нужди според утвърден план за действие като част от мерките се извършва инвентаризация на личните стопанства, регистрирани в населените места. Целта е да се идентифицират животните и да се знае техният произход. Според справка на ОДБХ от миналата седмица в област Ловеч те са 50 в община Ловеч, 5 в община Летница, 42 – община Троян, 24 – община Априлци, 20 – община Ябланица, 9 – община Луковит, 16 – община Тетевен, и 3 – община Угърчин. Не всички от тези обекти са населени, с най-голямо населване е стопанство в ловешкото село Скобелево.

Инвентаризацията на свиневъдните обекти се прави три пъти годишно, като се ангажират и местните власти.

Източник: ОА-Ловеч

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"