Донка Михайлова: Полагаме усилия да убедим държавата, че има по-разумни подходи към българската гора

Донка Михайлова, Владимир Хаджийски (вляво) и Иван Тотковски на пресконференцията в Троян. Донка Михайлова, Владимир Хаджийски (вляво) и Иван Тотковски на пресконференцията в Троян.

Вече една година мебелните фирми, които в община Троян осигуряват значителна част от всички приходи на територията й, както и препитание на много троянски семейства, изпитват сериозни затруднения в работата си заради остър дефицит на едра дървесина. Причината за недостига е заповед от 21 май миналата година на служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков, която ограничава сечта на едра дървесина с 30%.

Това отбеляза кметът на Троян – Донка Михайлова, на пресконференция, посветена на проблемите и перспективите на горското стопанство, дървообработването и мебелната промишленост, които на територията на община Троян осигуряват 13,6% от нетните приходи, както и работа на всеки трети троянец. В пресконференцията участваха и двама предприемачи в този сектор – Владимир Хаджийски – собственик на фирма „Елма 13“, и Иван Тотковски – управител на „Троя стил пласт“.

„Проблемът е с изкуственото създаване на бариери пред добива на дървесина, която се добива по легален и благоприятен за развитието на гората начин. Става дума за дървесина, която в лесоустройствените планове на горските предприятия е предвидена за сеч, поради това, че е навършила определена възраст, страда от някакво заболяване и има причини да бъде отстранена“, каза Михайлова.

Вместо обаче да се насочи към ограничаване на криминалната сеч в горите – проблем, който тревожи всички, държавата на практика ограничава, в противоречие със Закона за горите, добива на дървесина, обясни още кметът и добави: „Ние искаме да кажем, че това е пагубно за мебелната промишленост, пагубно за българската икономика; че това е един нелогичен подход към българската гора. И всъщност точно този проблем събра много хора от различни сектори в усилията ни да убедим държавата, че има и по-разумни подходи“.

Кулминацията на тези усилия е научно-практическа конференция на тема „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“, която ще се проведе на 16 юни в хотел „Балкан“ в Чифлик. Тя се организира по инициатива на Община Троян, местния бизнес и Лесотехнически университет – София, и се финансира от 25 троянски мебелни фирми.

Във форума ще се включат представители на бизнеса и браншовите организации от цялата страна, най-компетентните учени в сферата на горите – ръководният екип на Лесотехническия университет, представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, на Съюза на лесовъдите, служители на държавни горски стопанства, депутати.

За да се чуят различни гледни точки по всички теми от дневния ред на конференцията, са поканени и представители на много природозащитни организации. „Поканили сме най-острите гласове от „зелените“ организации в България в усилие да си говорим с отговорност по този важен проблем, който е свързан и с опазването на горите, които са изключително богатство за общината ни“, каза в заключение кметът на Троян.

 

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"