В 176 от общо 262 избирателни секции в Ловешка област ще се гласува машинно на 2 октомври

Председателят на РИК - Ловеч, Валентина Недялкова и областният управител инж. Светослав Славчев Председателят на РИК - Ловеч, Валентина Недялкова и областният управител инж. Светослав Славчев Снимка: ОА - Ловеч

Областният управител инж. Светослав Славчев и председателят на РИК – Ловеч, Валентина Недялкова, представиха пред медиите свършеното по организационно-техническата подготовка на изборите.

Моята главна задача е организирането на честен и прозрачен изборен процес. Така обяви днес, 16 август, на среща с медиите основния си приоритет като областен управител инж. Светослав Славчев, който пое поста преди десет дни, назначен от служебното правителство. Той и председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Валентина Недялкова представиха свършеното досега по организационно-техническата подготовка на парламентарния вот на 2 октомври.

Инж. Славчев съобщи, че е определен съставът на техническия екип, който ще е отговорен за дейностите по провеждане на изборите, утвърден е планът му за действие. Проведена е среща с представители на общините, МВР и „Информационно обслужване“, на която институциите заявиха готовността си за провеждането на легитимни избори и гарантираха добро взаимодействие помежду си.

Областният управител призовава гражданите и политическите сили при съмнение за порочни практики като купуване на гласове да подават сигнали, като гарантира, че те веднага ще бъдат предадени на прокуратурата и полицията. Той посочи още, че изборите, организирани миналата година, са показали, че гласуването с машини, както и добрата организация и работа по сигналите за купен вот допринасят за драстичното намаляване на недействителните и купените гласове. Затова призова за активна информационна кампания за ползите от машинното гласуване. Обяви, че пробно гласуване ще се организира в пазарния ден на всеки от градовете в областта в специално обособено място. Демонстрационно гласуване ще има и във всяко населено място, където вотът ще се дава с машина, допълни председателят на РИК, като графиците и местата ще бъдат оповестени допълнително.

Валентина Недялкова съобщи, че вече са публикувани предварителните избирателни списъци, според които избирателите в област Ловеч са 116 775. Образувани са избирателните секции в осемте общини, те са 262, като в 176 ще се гласува машинно, а в останалите 86 – с хартиени бюлетини. Най-малката секция е в с. Славщица – 21 избиратели, най-голямата – в с. Кирчево – 965.

Все още не е приключил срокът за регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК – до утре, 17 август, а 30 август е крайният срок за регистрация на кандидатските листи в РИК. Срокът за регистриране на инициативни комитети е 22 август. Вписване в списък по настоящ адрес, различен от постоянния, избирателят може да поиска до 17 септември. Пак дотогава може да се заяви желание и за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания.

По информация на Областна администрация - Ловеч

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"