Предстоящо в галерия „Серякова къща“: Д-р Набиола Масуми представя „Керамиката в поезията на Омар Хаям“

Д-р Набиола Масуми Д-р Набиола Масуми Снимка: Галерия "Серякова къща"

На 15 април от 17.30 ч. в галерия „Серякова къща“ д-р Набиола Масуми ще направи презентация на тема „Керамиката в поезията на Омар Хаям”.

Д-р Набиола Масуми е поет и писател, роден и израснал в Иран. Наскоро излезе неговата книга "Легендата за Хосров и Ширин" по мотиви на Незами Ганджави. Д-р Масуми е специалист по персийска литература и международни религиозни изследвания. Преподавал е наука и философия в Иран, Индия, Шри Ланка и Индонезия. Женен е за българка от Шумен и затова смята, че България е негов дом.

Наби Масуми е познат на троянската публика от откриването на изложбата „Нарича се любов” на Надежда Христова през 2017 година.

Тъй като керамиката е общ и добре усвоен културен елемент между Иран и България, д-р Масуми ще представи символиката на гърнето, грънчарството и грънчаря в персийската литература от гледна точка на великия персийски философ Омар Хаям и известния персийски суфи Маулана Руми.

Презентацията е в чест на майстор Николай Йовков и всички останали троянски майстори. Ще видим на живо и произведения на ирански майстори.

Презентацията ще е съпътствана от музикалните изпълнения на дует „Фантазия” - Мариета Куцарова, флейта и Амория Маркова, пиано.

Някои от стиховете на Руми и Хаям ще бъдат рецитирани на персийски и ще бъдат преведени на български език.

Очаква се на презентацията да присъства и иранският консул.

Източник: Галерия „Серякова къща“

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"