На последния етаж на небето: Троянският поет Ивайло Иванов в антология на българската поезия, издадена в Хърватия

„На последния етаж на небето“ (Na poslednjem katu neba) – така се нарича антологията на съвременната българска поезия, преведена на хърватски. В нея участват видни представители на съвременната лирика като Блага Димитрова, Радой Ралин, Константин Павлов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Румен Леонидов. Сред тях е и известният троянски поет Ивайло Иванов. Подборът е на Марин Бодаков, Силвия Чолева и Людмила Миндова.

Изданието е осъществено от Хърватското дружество на писателите в Загреб. Главният редактор Иван Херцег пише: „В последните 135 години в Хърватия са издадени само две антологии. Първата е „Българска поезия“ – 1886 г. и „Преглед на българската поезия от 19 и 20 век“ – 2012 г., подбор на Надежда Захариева и Елена Алекова. Българската книжовност не е така далеко, както по-рано ни се струваше.

В тази антология са застъпени 53 автори – от най-стария Александър Геров до най-младия Стефан Иванов, който е стъпил на книжовното поприще в началото на 21 век. Искрено вярваме, че тази подборка от 2022 г. ще придобие страстни читатели. Тя е една могъща панорамна снимка, която въздейства и с детайлите“.

Мария ЙОНКОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"