Спомен за посещението в Троян на един принц, който стана крал

Принц Фредерик и принцеса Мери пред грънчарското колело на Радоил Симеонов. Принц Фредерик и принцеса Мери пред грънчарското колело на Радоил Симеонов.

Съвсем наскоро в Дания (най-старата държава в Европа с монархическо управление) се случи едно необичайно събитие: на трона се възкачи нов крал – Фредерик Х, който смени своята майка – Маргарет ІІ (най-дълго управлявалия страната монарх), която реши да абдикира. Това събитие ни даде повод да се сетим за далечната 2008 година, когато през септември Фредерик Х (тогава още принц) и неговата съпруга Мери гостуваха в България за три дни, като посетиха само три града – София, Пловдив и… Троян. В нашия край кралските височества се отбиха само в Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Троянския манастир и Националното изложение в Орешак.

Височайшата двойка (принц Фредерик и принцеса Мери) заедно с тяхната свита и кмета на Троян по онова време - Минко Акимов, в онзи леко дъждовен септемврийски ден беше посрещната пред входа на НУПИ от тогавашния директор Христо Йонков. Гостите бяха заведени в училищната галерия, за да разгледат експонираните интересни художествени произведения, създадени от деца. Учениците от горните класове демонстрираха пред принца и принцесата своите умения в рисуването. Атракция за гостите се оказа едно старо грънчарско колело, задвижвано механично от крака на майстора. На това колело ученикът Радоил Симеонов (в момента лекар ортопед) направи демонстрация, като източи серия от керамични предмети.

Интерес предизвиква изборът на Фредерик Х и неговата съпруга Мери да посетят именно троянското художествено училище. Оказа се, че в кралското семейство високо се цени изобразителното изкуство както от кралица Маргарет ІІ, така и от нейните деца, възпитани като ценители на красотата. По-особено отношение те отдават на керамиката и в тази връзка е добре да се спомене, че в Дания се организира всяка година един от най-престижните керамични европейски конкурси, като участието в него на дадени художници и творби се случва само след специална селекция от авторитетна комисия изкуствоведи.

Този конкурс се нарича „Европейски керамичен контекст”, датира от 2006 година, организира се от Кралската датска академия и се провежда под патронажа на кралското семейство на остров Борнхолм в средата на месец септември. За остров Борнхолм знаем, че е четвъртият по големина в Дания, богат е на естествени глинени ресурси и е известен с вековните си традиции в областта на керамиката и индустриалното стъкло.

През 2010 г. в този престижен конкурс като утвърден български автор участва Христо Йонков със своя керамична творба, наречена „Структура”. Заедно с него е избрана да представи страната ни и младата Атанаска Петрова, която е възпитаничка на нашето художествено училище.

Лина БОРДЖИЕВА

На снимките в галерията:

17 септември 2008 година. Директорът на училището Христо Йонков (вдясно) посреща гостите.

Кметът на Троян Минко Акимов и Техни Височества принц Фредерик и принцеса Мери в Художественото училище.

Демонстрацията на Радоил Симеонов на старото грънчарско колело.

Принц Фредерик и принцеса Мери - ценители на изобразителните изкуства.

Снимки: ТГ, архив

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"