Троянските майстори отдадоха почит на свети Спиридон

На 12 декември – деня на свети Спиридон Тримитунтски и празник на майстора, майсторите занаятчии от община Троян и техни колеги от страната отдадоха почит на своя небесен закрилник.

Честването започна в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, с приветствие на неговия управител Иванка Джабраилова,  която изрази своята благодарност към творците за личния принос на всеки от тях за съхраняване на народните художествени занаяти, за приемствеността и отдадеността им към традициите и изкуството.        

На събитието в този специален за майсторите ден присъстваха кметът на община Троян Донка Михайлова, председателят на общинския съвет Петко Пенков, и.д. игумен на Троянския манастир - архимандрит Стефан, председателят на Националната занаятчийска камара Иван Влаев, екипът на Музея на занаятите - Троян, председателите и представители на задругите на майсторите в Троян, София и Русе, Дружеството на троянските художници, ръководството, преподаватели и ученици от Националното училище за приложни изкуства «Проф. Венко Колев» - Троян, именити майстори и художници.

Архимандрит Стефан отслужи водосвет и молебен за здраве и благоденствие по повод празника. Детската църковна формация при храм «Св. Петка Параскева» в Троян, с музикален педагог Светла Червенкова, допринесе за празничното настроение с изпълнение на детски молитви и песнопения.

Събрани на този специален ден в Националното изложение - храма на занаятите, майсторите си припомниха за значимостта на своя труд и заслугата им за опазване на културното ни наследство, и жизненоважната роля на народната културата за развитието и благоденствието на общество ни, което е немислимо без духовност.

Водосвет за здраве и благополучие на майсторите бе отслужен и в троянската църква от отец Калин Пенев. След това празникът продължи на чаша вино в Музея на занаятите и завърши в галерия «Серякова къща», където бе открита великолепната авторска изложба на Надежда Христова «Огледалото на сърцето ми» - керамика и живопис.

По информация на НИХЗИ - Орешак

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"