Предстоящо: Надежда Христова реди изложба в Серяковата къща

На 12 декември – Деня на св. Спиридон, небесния покровител на занаятчиите, от 17:30 часа в Серяковата къща в Троян се открива изложба живопис и керамика „Огледалото на сърцето ми” на художничката Надежда Христова, съобщиха от галерията.

Надя е родена на 27 януари 1976 г. в Русе. Още като малка се премества заедно със семейството си в Троян, където живее до днес. И още от малка обожава да рисува.

Завършва художествената гимназия в Троян през 1995 г. Нейни учители са били Владо Киров, Иван Хаджийски, Иван Хаджидимитров, Николай Йовков и др.

Дълги години работи в керамичното производство в различни цехове.

Три години преподава керамика в Центъра за личностно развитие в Троян, където има много ученици, защото много обича работата с деца.

От 2015 г. Надежда Христова е председател на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ) – Троян, и активен участник в обществения живот на общината - организира различни благотворителни и образователни събития.

Завършва „Академия за стартиращи предприемачи“ на фондация „Америка за България”, където със своя проект печели второ място. Завършва и следващото ниво на обучението „Менторска програма за устойчив бизнес”.

От 4 години има собствена фирма за арт керамика с много клиенти и поръчки, посреща и обучава гости в ателието си.

Казва, че трудно намира време за своята най-голяма страст рисуването и за това се опитва да вкара рисуването в керамиката.

Участвала е в редица общи изложби на Дружеството на троянските художници и на троянските майстори в галерията, както и в Националното изложение в Орешак.

Първата й самостоятелна изложба беше през 2017 г. в галерия „Серякова къща”.

Настоящата изложба ще открие д-р Набиола Масуми, поет и писател, роден и израснал в Иран, вече близък приятел на Надежда. По време на откриването ще чуем изпълнения на класическа китара от троянския музикант Добромир Дишев.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"