Троян отбеляза националния празник на България

С молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен в храм „Св. Параскева-Петка“ от отец Войден Божков, в Троян на 3 март започна тържеството за националния празник и 145 години от Освобождението на България от османска власт.

Малко по-късно на централния площад „Възраждане“ под звуците на националния химн, изпълнен от Представителния общински младежки духов оркестър с ръководител Илиян Тодоров, военнослужещи от военно формирование 24430 издигнаха българския трибагреник.

В традиционното си приветствие към гражданите и гостите на града кметът на Троян Донка Михайлова говори за националния празник като символ на националната памет, на свободата и мечтата за мощна и независима България.

Акцентът в словото бе върху троянските измерения на този символ, както и върху неговия съвременен прочит: „Днес за нас важните символи продължават да бъдат свободата и независимостта на България. Свободата има нови измерения – личностна, на духа, семейна, свобода на развитие, икономическа свобода и независимост на страната ни – такава, каквато я мечтаеше Левски и за която казваше, че може да бъде плод само на нашите общи усилия“.

За българската свобода, извоювана с много кръв и измолена с много сълзи, говори йеромонах Стефан – заместник-игумен на Троянската света обител. „Кръвта и сълзите са семената, от които израсна свободата на нашия народ. Днес ние празнуваме възможността да бъдем горди синове и дъщери на един горд народ; празнуваме възможността да се наричаме българи, да бъдем християни и никой да не ни преследва и да не ни убива за тия неща“, обърна се Негово Благоговейнство към гражданите и останалите официални лица на празника, сред които бяха още: отец Марин Божков – архиерейски наместник и предстоятел на храм „Св. Параскева-Петка“, ръководството на Община Троян и Общински съвет - Троян, ръководители на държавни институции и представители на политически партии, представени в местния парламент.

Музикален поздрав за празника отправи вокална група от НУ „Христо Ботев“ с ръководител Илина Рогашка, а второкласничката от СУ „Васил Левски“ – Троян, Даная Борджукова изпълни стихотворението „Ти, Родино“.

Венци и цветя на признателност от името на военно формирование 24430, на Община Троян и Общински съвет – Троян, на културни и образователни институции и политически партии, бяха положени пред паметниците на ген. Павел Карцов, Захарий Стоянов и Димитър Икономов-Димитриката.

Тържеството за националния празник и 145 години от Освобождението на България завърши с концерт на изпълнителите от квартет „Белканто“, които избраха Троян за премиерата на три песни от своя нов албум с възрожденски песни.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"