Предстоящо: Военен ритуал за Архангелова задушница в Троян

На 4 ноември (събота) от 12:00 часа пред Паметника на загиналите във войните от Троянския край (Вила „Ванна“) ще се проведе военен ритуал за Архангелова задушница и ще се отслужи панихида за всички загинали български войници и офицери във войните за освобождение и обединение на България, както и за загиналите в изпълнение на военния си дълг военнослужещи.

Заупокойна панихида ще отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. От името на началника на гарнизон „Ловеч“ полк. Светослав Църовски са изпратени покани до кметовете на общините Ловеч, Троян и Априлци, както и до управителя на област Ловеч. Поканени са и представители на всички военно-патриотични организации и сдружения от трите общини, както и началниците на военни формирования от гарнизона.

В отбелязване на Архангелова задушница ще участва Представителният общински младежки духов оркестър – Троян, и членове на Национално дружество „Традиция“ от регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ с реплики на бойните полкови знамена.

Отбелязването на Архангелова задушница от българската армия се поставя през 1924 г. (според други източници още от 1880 г.) и се отбелязва до 1946 година. Възстановено е официално през 1993 г. в големите български военни гарнизони. За първи път в съвременната история на гарнизон „Ловеч“ Архангелова задушница е отбелязана на 5 ноември 2022 година.

Панихидата се отслужва от най-висшия йерарх на Българската Православна Църква (БПЦ) от населеното място, в чийто район се намира военното гробище, мавзолей, костница или военен паметник. В гарнизон „Ловеч“ няма военно гробище и затова панихидата ще бъде отслужена на най-големия военен паметник в гарнизона, намиращ се в Троян.

Майор д-р Дочо НИКОЛОВ, военен комендант на гарнизон „Ловеч“

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"