Експерти от Община Троян представиха България на международна среща в Атина

Експертите от Община Троян, които участваха в срещата на В40 в Атина (отляво надясно): Соня Недялкова, Тереза Георгиева, Пламена Найденова и Полина Павлова. Експертите от Община Троян, които участваха в срещата на В40 в Атина (отляво надясно): Соня Недялкова, Тереза Георгиева, Пламена Найденова и Полина Павлова.

Четирима служители от общинската администрация бяха част от среща на мрежата B40* в столицата на Гърция, съобщиха от Община Троян. От 1 до 3 ноември с домакинството на Атина експерти в сферите на екологията, туризма, културата и строителството обменяха идеи и опит със свои колеги от общините членки на B40. Те бяха и единствените представители на страната ни на международната среща.

Тереза Георгиева бе част от работната група „Местна демокрация и миграция“, Полина Павлова участва в работните срещи на тема „Умни градове и дигитална трансформация“, Пламена Найденова работи с екипите на тема „Икономическо и културно сътрудничество“, а Соня Недялкова – по темата „Климатични действия“.

След връщането си в Троян експертите споделиха впечатленията си от проведените срещи, като откроиха някои ярки добри примери.

Тереза Георгиева разказа за т.нар. „солидарен мол“ в гръцката столица. На първия етаж на двуетажна сграда са обособени помещения, в които има дарени както употребявани, така и нови книги, канцеларски материали, дрехи, обувки, дълготрайни хранителни продукти. Нуждаещите се хора в затруднено положение могат да посещават това място и безплатно да получават необходимите им стоки. Услугата предлага безплатни консултации с юристи, психолог и логопед. Обособена е част, в която веднъж в месеца уязвими лица и мигранти могат да ползват безплатно услугите на фризьор. Предоставяна е възможност за ползване и на пералня.

В рамките на работна група, в която участва Пламена Найденова, са обсъждани различни идеи, практики и възможности за организиране на коледни базари и събития в празничния зимен период, както и предложения за подобряване начина на живот в балканските страни.

В сферата на екологията Соня Недялкова разказа за споделения опит и важността от действия на общините в посока озеленяване и намаляване на температурите чрез растителност по покривите на сградите. Цялата работна група е поставила и табела на едно дърво. От Община Троян припомнят за своя сходна инициатива, осъществена през 2020 г., когато са поставени двуезични табели „Аз съм твоето ново дърво в квартала“, голяма част от които, за съжаление, вече са унищожени. Гръцкият опит е съсредоточен предимно върху поставяне на табели около образователни институции с цел информираност на най-малките и запознаването им с различните дървесни видове.

Инж. Полина Павлова бе част от работна група, в рамките на която е обсъждана идеята за създаване на Open Data Platform, в която всеки град, членуващ в организацията, да представи своята община и потенциала, който има. Обмисляна е идеята за създаване на т.нар. „хекатон“, в който да се съберат хора от различни области на познания и компетенции и да обсъждат наболели теми. Дискутирана е и възможността за събиране на база данни с възможни ресурси, които една община член на B40 би могла да задели и да изпрати като помощ при извънредна ситуация, бедствие или авария.

Щафетата с предстоящи разговори по темите „Използване на трансформиращата сила на младостта“ поемат двама троянски младежи, избрани след конкурс, които ще представят града ни на последваща среща на младежите. Румен Радулов и Елена Семкова ще пътуват за срещата, която ще се състои отново в Атина от 20 до 22 ноември.

* Мрежата на балканските градове В40 е учредена по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу през 2021 година. Целта на организацията е да създаде условия за обмяна на опит, добри практики, а при нужда и за оказване на взаимопомощ между градовете. Всеки град е равноправен член в организацията, без значение на каква площ се простира и какъв е броят на жителите му. 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"