Председателят на Общинския съвет иска закриването на „Троянски глас“

Петко Пенков - Председател на ОбС-Троян Петко Пенков - Председател на ОбС-Троян Снимка: Община Троян

** Искането се анонсира в навечерието на предизборната кампания, в момент, когато стартира електронното издание на вестника и екипът му предприема стъпки към модернизиране и минимализиране на финансовите загуби.

Предложение за прекратяване на дейността на „Троянски глас“ ще внесе през март в Общинския съвет неговият председател Петко Пенков. Това обяви самият той на заседанието на местния парламент, състояло се на 18 февруари. Всъщност предложението е вече написано, но председателят се въздържа от внасянето му на настоящата сесия, за да не се възприема то като политика и за да се прецизират детайлите.

Причината за искането троянският седмичник да бъде закрит след близо 54-годишно съществуване, по думите на Пенков, са финансовите загуби. „За мен не е нормално, откакто съм общински съветник (т.е. 10 години, б.а. Р.М.) загубите вече са над 200 хиляди лева“, заяви той и добави, че дава на колегите си темата за размисъл до следващата сесия. Финансовият мотив звучи правдиво, независимо че „Троянски глас“ не е частно комерсиално издание.

Няма обаче логично обяснение на факта, че се предлага възможно най-крайната мярка и тя се анонсира в навечерието на предизборната кампания, в момент, когато стартира електронното издание на вестника и екипът му предприема стъпки към модернизиране и минимализиране на финансовите загуби.

Анонсът на председателя беше последван от реплика на съветника Васил Радойчевски, който изрази съгласие, че въпросът за „Троянски глас“ е много важен и се нуждае от задълбочено обсъждане: „А може би си струва преди да внесете предложението, да го обсъдим и с троянци. „Троянски глас“ е една духовна институция. Няма духовна дейност, която да носи печалба. Всички читалища, които осъществяват духовна дейност, са субсидирани от държавата… Ние в общината имаме общински духов оркестър с мажоретки и всяка година субсидираме дейността му с 65 хиляди лева. Ако не я субсидирахме, той щеше да бъде на загуба с 65 хиляди лева. Аз не казвам, че двете институции трябва да бъдат затворени – градът има нужда и от двете. Ние трябва да помислим как да направим така, че и двете да съществуват по един оптимален начин“.

После Радойчевски обърна внимание на колегите си към практиките в други общини: „Спомнете си общините, в които сме ходили като общински съветници. Спомнете си имат ли те вестници, как се обслужват. И тогава да вземем решение“.

В края на репликата си общинският съветник предложи на председателя на ОбС да свика извънредна сесия без хонорари, на която да бъде обсъден въпросът за „Троянски глас“.

Румяна МОКАНОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"