Три мечета намериха нов дом в парк „Централен Балкан“

Министерството на околната среда и водите, фондация „Четири лапи“, природозащитната организация WWF и експерти от Национален парк „Централен Балкан“ върнаха в природата три мечета, които бяха намерени през юни миналата година изоставени в Родопите, съобщи сайтът на парковата дирекция.

През лятото на 2021 г. Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на РИОСВ – Смолян, стресирани, уплашени и без майка, като за кратко бяха в „Парка за мечки“ в Белица. До скоро те бяха настанени в гръцкия център „Арктурос“, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са на възраст и с размери, подходящи за връщане в природна среда. Поставени са им нашийници с GPS устройство. Това ще позволи да се проследява тяхното движение, да се отчита доколко успешно е връщането им към самостоятелен естествен начин на живот и при необходимост – ще осигурява възможност за реакция от страна на парковата дирекция.

„Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. Продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки“, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „Централен Балкан“.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"