Предстоящо: Военен ритуал и панихида на Архангелова задушница в Троян

Паметникът на загиналите от Троянския край във войните за национално обединение. Паметникът на загиналите от Троянския край във войните за национално обединение. Снимка: Архив ТГ

На 5 ноември, Архангелова задушница, в Троян ще се проведе военен ритуал и ще се отслужи панихида за всички загинали български войници и офицери във войните за освобождение и обединение на България, както и за загиналите в изпълнение на военния си дълг военнослужещи. Това съобщи военният комендант на гарнизон "Ловеч" майор д-р Дочо Николов.

Началото е в 13.30 ч. пред Паметника на загиналите във войните от Троянския край (Вила „Ванна“). Заупокойна панихида ще отслужи Ловчанският митрополит Гавриил.

В събитието ще участват Представителният общински младежки духов оркестър – Троян, и членове на Национално дружество „Традиция“ от регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ с реплики на бойните полкови знамена.

Отбелязването на Архангелова задушница от българската армия започва през 1924 г. (според други източници началото е още през 1880 година). Отбелязва се до 1946 г. и е възстановено официално през 1993 г. в големите български военни гарнизони. За първи път в съвременната история на гарнизон „Ловеч“ той ще бъде отбелязан официално, каза още майор Дочо Николов.

Панихидата се отслужва от най-висшия йерарх на Българската православна църква от населеното място, в чийто район се намира военното гробище, мавзолей, костница или военен паметник. В гарнизон „Ловеч“ няма военно гробище и затова тя ще се отслужи на най-големия военен паметник в гарнизона, намиращ се в Троян.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"