Поклон пред Апостола: По стъпките на Васил Левски

След близо четиригодишно отсъствие поради лоша болест, разколебала духа ми за кратък период, и ковид-пандемията, ето ме пак тук - на националния крос "По стъпките на Левски" - по спортен екип, готов да се преборя с трикилометровата дистанция, която засега е достатъчна за слабата ми подготовка и възраст.

Както години наред досега състезанието беше предшествано от тържествен ритуал и отдаване почит на великото дело на Апостола. Под тържествените звуци на Представителния общински младежки духов оркестър от името на Община Троян, културни институции, училища, организации, фирми и граждани бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на някогашния хан на Васил Спасов.

Деца рецитираха прочувствени стихове за Левски. Градоначалникът Донка Михайлова в живо и емоционално слово изтъкна значимостта на делото на Апостола, цитира заветите му, подчертавайки, че неговите завети важат в пълна сила и за днешните политици и управници.

След това при отлична организация, създадена от председателя на клуба по ориентиране Мариян Данчев, дългогодишния неуморим треньор Венелин Иванов и Васил Станев, без когото не може да мине нито едно състезание на клуба, участниците се насочиха към градинката пред НУПИ за старта. Дистанциите както винаги бяха три: 12 км - за професионални състезатели, 8 км за аматьори и ентусиасти и на 3 км за деца иии пенсионери. Общо над 220 участници.

С големи усилия и завист към настигащите ме изпреварващи успях да се справя с предизвикателството и успешно финиширах. Ще рекат някой Лимона пак търси евтина сензация, себеизтъкване и тем подобни злобни коментари. На тях ще отговоря, че го правя от преклонение към делото на Апостола и да вдъхна увереност на хората с подобни на моите здравословни проблеми, на които искам да кажа: Никога не се предавайте! Човешкият организъм е така сътворен, че е в състояние да се възстанови и от най-ниската степен на упадък!

Събитието завърши както му е редът - с благодарствени слова  и награждаване на победителите.

Стефан ГЕНКОВ

На снимките в галерията:

Пред паметната плоча на хана на Васил Спасов.

Снимка: Фейсбук/СКО „Хемус“ – Троян

На финала „по стъпките на Левски“.

Снимка: Фейсбук/СКО „Хемус“ – Троян

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"