Пътят до паметника на Васил Левски в Троян

На 19 февруари 2020 г. Инициативен комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян обяви на своя пресконференция официалното начало на кампания за набиране на средства за изграждане на паметника. На 19 февруари 2020 г. Инициативен комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян обяви на своя пресконференция официалното начало на кампания за набиране на средства за изграждане на паметника. Снимка: Архив ТГ

Идеята за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян има официално проявление от 1928 г., когато читалищното настоятелство на читалище „Наука“ - 1870 г.“ взема решение за създаване на инициативен комитет и изграждане на паметник.

Идеята за издигане паметник на Васил Левски в Троян е възродена от Общинския комитет „Васил Левски“ – Троян, и Ротари клуб – Троян, през 2019 година. В инициативния комитет са включени двама родственици на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици. (Двама от инициативния комитет починаха – акад. Константин Косев и инж. Марин Радевски.)

С решение №1041/26.09.2019 г. Общински съвет – Троян, единодушно определи място за паметник на Васил Левски пред Народно читалище „Наука – 1870 г.“ на площад “Възраждане“ в централната част на града. Причината е, че културната институция е създадена през 1870 г., а инициаторите за това читалище са Васил Левски и отец Матей Преображенски – Миткалото. Те са дошли в Троян, провели са разговори с учители и са запалили искрата за създаване на читалище в града. Така създаването на днешното народно читалище „Наука – 1870 г.“ е свързано с Апостола и това определя до голяма степен мястото на паметника.

До реализацията му се стигна чрез конкурс, проведен от инициативния комитет, на който се явиха четирима автори, от които бе избран проектът на скулптора Борис Борисов. Той спечели троянци с изчистената си от детайли композиция, акцентирайки върху лика на Апостола - най-добрия начин за пресъздаване и материализиране на неговия дух. 80 процента от участващите в допитването граждани са изразили одобрение за този проект.

Паметникът представлява портрет на Васил Левски в един хиперболизиран формат, стоящ върху постамент, представляващ динамична геометрична фигура, стъпил върху хоризонтална база. Скулптурната глава е изпълнена от бронз, а постаментът – от масивен гранит. От едната страна на паметника е поставена паметна плоча, на която са изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски.

Васил Левски е изобразяван в многобройни скулптурни варианти, но троянският Левски е уникален – подобен не е правен досега.

Желанието ни е това композиционно решение да предизвика силно емоционално въздействие и да постигне целта – визуализиране на безсмъртния дух на Апостола чрез създаването на въздействащ и запомнящ се образ, който хармонично да се вписва в прилежащата градска среда.

Мястото на паметника и самият паметник са съгласувани със съответните институции от Министерството на културата. В изключително кратки срокове са изработени безвъзмездно всички проекти от троянци, чиито имена са в списъка на дарителите. Скулпторът Борис Борисов също безвъзмездно прави втори проект на главата на Васил Левски. В средата на месец ноември 2022 г. е внесено предложението, на 1.03. 2023 г. е защитено без възражения, а в края на април 2023 г. излиза съгласуването на проектите за изработване  на монумента.

Град Троян почита делото на Васил Левски и всяка година се правят тържества по повод на годишнини, свързани с Апостола, както и различни културни и спортни инициативи, някои от които започваха от една паметна плоча, поставена на съвременна сграда, отбелязваща мястото, на което е създаден Троянският революционен комитет от Васил Левски на 08.10.1871 г.

Очакваме отбелязването на всички годишнини и събития, свързани с Васил Левски, да се честват вече на централния площад пред новия паметник. Мястото да стане свято за троянци.

Паметникът е финансиран от инициативния комитет с дарения от всички троянци - деца, пенсионери, работещи, предприемачи, хора на изкуството. Има и дарения от лица, които са съпричастни към делото на Васил Левски, макар и да не са пряко свързани с града. Струва близо 100 хил. лева.

(По информация на инициативния комитет)

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"