Донка Михайлова – кмет на община Троян: Няма лесен и спокоен мандат

- Според неофициална анкета на ТГ събитието на 2023 г. за значителна част от жителите на Троян е бил местният вот на 29 октомври. Вашата победа, г-жо Михайлова, оказва се, не е изненадала никого; неочакван донякъде е бил само резултатът – 77% още на първия кръг. Вас тези избори изненадаха ли Ви с нещо – като резултат, като кампания или рейтинг, защото Вие бяхте, ако не най-известният в България (кандидат за) кмет, то със сигурност сред най-популярните?

- Не, не бях изненадана. Може би не очаквах толкова висок резултат, не очаквах да имам толкова голяма преднина пред опонентите си в абсолютно всички изборни секции. Явно аз съм по-критична към самата себе си, отколкото гражданите към мен.

Не очаквах и Троян да бъде толкова коментиран в кампанията. Извън публичните коментари през цялото време ми се обаждаха кандидати за кметове от цялата страна и търсеха информация за управленския опит на Троян, консултации и съвети.

А за мен кампаниите започват от първия ден на мандата и затова в месеца преди изборите не ми беше трудно. Всъщност най-голямата ми изненада беше, че се разболях от КОВИД, самокарантинирах се за цяла седмица и част от срещите с избирателите ги водих във Вайбър, с температура и отпадналост. Колегите кандидати за съветници от БСП ми помагаха технически, като носеха от среща в среща лаптопи и колонки. Гордея се, че те се справиха отлично и в срещите с хората без мен и отсъствието ми на терен не се отрази чувствително на резултата.

- За Вас кое бе събитието на 2023 година? А на мандата 2019-2023?

- Като се замисля, като че ли няма събитие, което да отделя от всички останали. Беше година на ежедневни усилия, успехи, трудности и проблеми, очаквания с екипа ми да ставаме все по-добри…

Може би ще я запомня с първата копка на спортната зала, със завършената реконструкция на пазара, с това, че успяхме да осигурим средства за улица „Стара планина“, за реконструкцията на СУ „Св. Климент Охридски“, на уличното осветление на града и някои села. Изпитание беше свличането на подпорната стена при Троянския манастир. Недоволна съм от качеството на изпълнение на някои от обектите.

Събитията на мандата бяха много. Най-голямото предизвикателство беше КОВИД-кризата с всички трудности – липсата на средства в началото, отсъствието дори на маски, затварянето на малки бизнеси, които хранеха цели фамилии, смъртта на хора. После дойде високата инфлация, войната, кризата в икономиката… По време на мандата сменихме седем правителства. Като зам. председател на НСОРБ се срещах с голяма част от новите министри. През 2022 г. работехме без бюджет до месец август. Въпреки всичко постигнахме много.

Но вероятно в служебен план най-трайно ще остане онова усещане на смесица от радост, че успяхме в Бюджет 2024 г. да постигнем най-голямата инвестиционна програма за Троян във времето от 27 млн. лв. и тревогата ще се справим ли, ще ни стигне ли кадровия капацитет, с какви строители ще строим. И нощем се тревожа ще издържи ли общинският бюджет, опитвам се да предвидя рисковете, обмислям как ще организираме паричните потоци, пресмятам средствата от различните финансови източници и средствата от местни източници, които трябва да подсигурим. Тревожи ме темпът, с който спада капацитета в строителния бранш. Май тази щастливо-тревожна топка в корема остава най-трайното усещане за годината, а и за мандата.

Внучката ми проходи, каза първото си изречение – това пък са най-искрените ми лични радости.

- Да се върнем на последните местни избори. Този изключително висок резултат – както Вашият, така и на БСП – Троян, която издигна кандидатурата Ви – обещава ли по-лесен и по-спокоен мандат? Как виждате взаимоотношенията на общинската администрация и общинския съвет през следващите четири години?

- Няма лесен и спокоен мандат. Ако има такъв, то той със сигурност не би бил успешен. С опита и с високата подкрепа и очакванията на хората стават по-високи. Планирам годината, която започваме да бъде много силна по отношение на публичните инвестиции в общината ни.

Общинският съвет започва трудно. Колегите от партии, които очакваха по-висока подкрепа, не могат да преглътнат огорчението си от изборната загуба, някой се опитват да подменят избора на гражданите. Припламват искри на реваншизъм. Вярвам, че с времето разумът и общата ни отговорност към общината ще надделеят. В Троян винаги е било така, който не го разбира губи доверието на хората.

- През следващите четири години Троян да се превърне в по-млада, по-зелена, по-умна община. Какво трябва да си представят троянци, когато чуят или прочетат тези три думи и какво да очакват през новата година?

- Че ще направим възможното в мандата, който започваме, да създадем среда на живот, която да привлича повече млади хора да живеят в Троян и селата на общината. А това може да се случи, само ако успеем с ускорени темпове да подобряваме качеството на живот. Че вярваме, че съхранената природа е значим капитал за общината ни и че следва да я ползваме, за да привличаме повече хора тук. Че знаем, че дигитализацията на всички сфери на живота ни е неизбежна и трябва да ползваме предимствата й с ускорени темпове.

- В горната триада липсва „по-социална“. Абдикира ли Община Троян от социалните си отговорности, които бяха една от най-силните й страни през последното десетилетие?

- По никакъв начин. Социалните ни отговорности заемат важно място сред приоритетите ни. В последните две години разкрихме три нови социални услуги. Ежедневно се грижим за стотици хора. През 2024 г. предстои да разширим Центъра за дементни в Добродан с 15 места. В момента строим и бързаме, тъй като листата за чакащи за настаняване е от 50 човека. Очакваме финансиране за реконструкция на Дома за възрастни пак в Добродан. Ще започнем изграждане на нова услуга за възрастни във Врабево.

- Как искате да видите Троян в края на 2027 година?

- Спокоен, зелен, чист, с повече млади хора, които се връщат в Троян, за да правят бизнес, да се реализират, да създават семейства и да раждат децата си тук. А това може да се случи ако с ускорени темпове работим за подобряване на качеството на живот. Ще го направим.

- Вашата визия, като зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, за посоката на развитие на държавата и общините през новия мандат?

- Държавата ни има спешна нужда от преструктуриране на управленските нива и прехвърляне на повече отговорности и ресурси на местното ниво. Цялостно следва да се промени философията за областното ниво, което днес в голяма степен е изпразнено от съдържание. Българските общини имат нужда от свобода – да работят за удовлетворяване на нуждите на хората от всяка отделна общност, а тези нужди са толкова различни. Разбира се, това означава и свобода в ползването на ресурсите – финансови, природни, исторически, културни. Съзнателно избягвам думата децентрализация – вече омръзнах и на себе си с повтарянето ѝ.

- Вашата лична мечта за 2024 година?

- Много е проста – хората, които обичам да са здрави. Другото зависи от нас и мисля, че можем да го постигнем – с упоритост, с труд и с обич.

- Какво ще пожелаете на троянци, Троян и неговите все по-многобройни приятели за новата година? 

- Да бъдат добри. Ако всички сме по-добри един към друг, животът ни ще бъде по-щастлив.

Интервюто взе Румяна МОКАНОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"