Стипендии от държавния бюджет за деца с изявени дарби от Троян

Заповеди за стипендии на петима изявени ученици от СУ „Васил Левски“ – Троян, е подписала кметът Донка Михайлова, съобщиха от общинската администрация. Успехите на младежите са в областта на спорта и образованието и съответстват на изискванията на чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и приетата наскоро програма на мерките за закрила за 2024 година.

Трима от учениците са десетокласници и са заели първо, второ и трето място на финалния кръг на Националното състезание „Ключът на музиката“ в конкуренция с 29 ученици от цяла България. Това са Виктория Петрова, Илия Маринов и Димитър Цветков - всички с ръководител Мариета Жекова – носител на Почетна грамота в сферата на образованието за 2023 г. Стипендиите в областта на спорта за Стефани Йорданова и Никол Петкова са за завоюваните първи места на зимното държавно първенство по биатлон, проведено през март 2024 г. в Банско.

Документите на учениците ще бъдат разгледани допълнително от комисии в съответните министерства и след постановление на Министерския съвет ще получават месечна стипендия в размер на 135 лв. в продължение на една година.

На 30 май (четвъртък) предстои обсъждане и гласуване на общинската програма за деца с изявени дарби, с която се определят условията и състезанията за еднократно финансово подпомагане на деца и ученици, учещи на територията на Троян. След утвърждаване на програмата започва да тече срок за подаване на заявленията  с искане за награждаване на учениците. Заявленията могат да бъдат внесени както от родителите, така и от ръководителите на изявените деца. В края на юни ще бъдат разгледани постъпилите искания и средствата ще бъдат преведени по банков път.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"