Храмът и… търговците

В края на заседанието от февруарската си сесия Общинският съвет в Троян с

пълно болшинство отложи обсъждането на предложение за закриване на вестник „Троянски глас”. На следващото си заседание неотложно трябвало да се реши този… финансов въпрос. Дълбоко се съмнявам какво болшинство ще се формира, за да се реши чисто по търговски един въпрос за бъдещето на една културна институция?! Защото вестник „Троянски глас” не е само вестник на Общината, той е вестник на троянци. Вестникът, който ги информира как ги управляват избраните от тях лидери на днешната Троянска общност. Но не само за това, а и да могат да си кажат думата, да питат и да критикуват, да искат сметка от избраниците си.

Лично мен ме озадачи финансовото обвързване на съдбата на медията с печалбата или загубата на общинската фирма „Общински пазари”? Неслучайно изписах Троянска общност с главна буква. Искам да напомня на хората от местния парламент, че тази Общност се изгражда от 200 години! От 30-те години на XIX век, за да превърне двете враждуващи махали - Горни край и Долни край - постепенно в град, а него - в „Най-занаятчийския град” по думите на един велик Троянец - Иван Хаджийски!

Следващите поколения поставят Троян в първата петица на всички градове в България по промишлено производство на глава от населението - в средата на 80-те години на миналия век! Не толкова отдавна и е престъпление да не се знае, че това се е случвало, защото тази Общност е раждала лидери. А те са предлагали идеи и са включвали буквално всички в реализацията им на базата на един простичък принцип - ИЗГОДАТА! Намирали са винаги пресечната точка на личния с обществения интерес. Когато някой от лидерите не е оправдавал обществените очаквания, просто са го сменяли. Не с избори, като тези, които предстоят! Но не за това ми е думата! Лидерите на Троянската общност винаги са били сторонници и на духовността - чрез строежа на черквата „Света Петка - Параскева”, „Жълтото училище”, читалищния салон, киното в сградата на Троянска популярна банка, вестник „Хемус”, идеите за развитие на занаятчийска изложба, на туризма, с подпомагането на художници и писатели, създаването на филм за пропагандиране на туристическите възможности и на хотел за гостите на града! И какво ли не още! И винаги са намирали възможности да включат хората на физическия труд в дейности за изпреварващо развитие на културата и образованието!

Нима днешните наследници на тази Общност не заслужават такива водачи? Водачи, които няма да им „затварят устата”, като ликвидират една трибуна, от която да си казват думата и да искат сметка!                                                                                                                                                                              Уважаеми съветници, с малцина от Вас се познавам лично, но дълбоко съм убеден, че всички Вие сте троянци, както се казва „до мозъка на костите”! Но да си лидер в Троян не е привилегия, а по-скоро мисия! Ако не искате да останете в историята като водачи, ликвидирали една културна институция и не оправдали доверието на съгражданите си, позволявам си да Ви посъветвам - попитайте троянци как да се постъпи. Нали много се прокламира местното самоуправление! Опрете се на него, а не демонстрирайте самоуправство!

И още нещо - във време на остро противопоставяне, каквото е днешното ни, е нужно единомислие, защото само ЕДИНЕНИЕТО е, което прави силата, не съединението по някакви съмнителни задкулисни цели!

 

Автор: Христо Борисов

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2021 Вестник "Троянски глас"