Владимир Илиев и Милена Тодорова – с най-добро класиране от българите на контролните стартове

Владимир Илиев и Милена Тодорова Владимир Илиев и Милена Тодорова Снимка: БНТ/Архив

Късно снощи, 25 ноември, българските биатлонисти са пристигнали в Йостерзунд и днес са направили първите тренировки по състезателните трасета. Това съобщиха от Българската федерация по биатлон и напомниха, че в този шведски зимен център през уикенда (27-28 ноември) започват първите за олимпийската зима стартове за Световната купа.

Всички национали са на линия и в добро здраве, основните цели и задачи в подготовката са изпълнени, сега остава реализацията в състезателни условия, казаха още от федерацията, позовавайки се на информация от треньорския щаб. През последните дни най-добрите ни биатлонисти и биатлонистки са тренирали на сняг в Обертилиах, откъдето вчера са отпътували за Швеция. В австрийския зимен център нашите са участвали и в контролни стартове на спринт и преследване заедно със съставите на домакините, Беларус, Финландия, САЩ и др. Най-добре от българите са се класирали Владимир Илиев и Милена Тодорова, заели четвъртите места.

Йостерзунд са посрещнали нашите биатлонисти с влажно и студено време. Температурите в момента са малко под нулата, за уикенда прогнозите са за денонощно отрицателни, а през деня да достигат до минус 5-6 градуса. Сняг има достатъчно, биатлонският комплекс е в отлично състояние. Според Ковид изискванията на  Международния съюз по биатлон (IBU) всички състезатели отново са в своеобразен „балон“, но за разлика от миналата зима сега им е позволено да са без маски на открито.

Българите ще стартират в събота, 27 ноември, в индивидуалните дисциплини (20 км мъже и 15 км жени) и в неделя в спринтовете (10 км мъже и 7.5 км жени). Следващият втори кръг за Световната купа в началото на олимпийския сезон е отново в Йостерзунд седмица по-късно със спринтове, преследване и щафети. Годината ще завърши с два етапа съответно в австрийския Хохфилцен (10-12 декември) и във френския Анеси (16-19 декември), след което нашите се прибират по Коледа в България.

През януари са насрочени три кръга за ценния трофей: в германските Оберхоф (6-9) и Руполдинг (12-16) и във италианския Антхолц-Антерселва (20-23), преди всички да се насочат към Пекин за олимпийските зимни игри, където биатлонът е със състезания от 5 до 19 февруари.

Ето кои започват олимпийския сезон тази неделя в Йостерзунд:

МЪЖЕ: Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Благой Тодев.

ЖЕНИ: Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова.

Българите планират финалните тренировки преди отпътуването за Игрите в Пекин да бъдат в края на януари в Антхолц (Ит), високопланинската подготовка може да се окаже полезна за олимпийските стартове, които са на височина 1700 м над морското равнище. За тази олимпиада MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен  след кръга за Световната купа в Руполдинг в средата на януари. Българската федерация си е поставила реална цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"