Областният кризисен щаб по здравеопазването не предвижда въвеждане на нови мерки

Областният кризисен щаб по здравеопазване заседава. Областният кризисен щаб по здравеопазване заседава. Снимка: ОА - Ловеч

„Провеждаме днешното заседание след тримесечно прекъсване, като целта ни е не да въведем нови мерки, а да направим преглед на действащите. Да увеличим контрола по спазването им и да засилим комуникацията между звената, ангажирани с управлението на ковид кризата и изпълнението на Националния план за справяне с пандемията COVID-19.“ Това каза областният управител Виктор Стойчев на заседанието на областния кризисен щаб по здравеопазването вчера, 24 януари.

На заседанието стана ясно по проследяваните показатели, че област Ловеч се намира във втори етап от националния план и такива са прогнозите за следващите пет дни, затова допълнителни мерки не са нужни. Важно е да се придържаме към мерките за този етап и да ги спазваме, апелира областният управител. Не се налага преминаване към онлайн обучение, не се налага въвеждане на вечерен час за заведенията, не се налага те да работят на 50% от капацитета, допълни Стойчев по-късно пред журналисти.

Иначе на заседанието и.д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева оповести, че въпреки високия брой заболели в болниците в областта няма проблеми с леглата, малко са хоспитализираните и с не толкова тежка клиника.

Участниците в щаба изразиха оптимизъм във връзка с вълната от омикрон – протича с по-лека клиника, и увереност, че област Ловеч няма да премине в трети етап. Директорите на лечебните заведения обърнаха внимание, че натискът не е такъв, какъвто е бил, и я няма опасната картина отпреди, намаляла е драстично кислородотепарията в болниците.

От 596-те легла в шестте болници в областта за ковид са предвидени 200 (от които 10 интензивни), което е 34% от капацитета на лечебните заведения. Към днешна дата са заети 84 за неусложнени случаи, а от интензивните легла – пет.

До момента в област Ловеч със завършен ваксинационен цикъл са 27,3 на сто, за страната процентът е 32,4. За миналата седмица са приложени 1982 дози ваксина, като 346 са първа доза. Три четвърти от общо поставените ваксини са бустерна доза – 1493. В петък са поставени първите пет педиатрични ваксини, но като цяло няма интерес към тях.

По данни на Регионалното управление на образованието карантинирани са 17 паралелки в областта – 15 в училище (в Ловеч, Тетевен, Троян) и 2 в детски градини, а от днес има карантинирани още две в две луковитски училища, каза началникът Еленко Начев. Тази седмица ще пристигнат около 13 хиляди теста, които да обезпечат тестването на учениците след ваканцията.

Поради 10% заболели (не само от коронавирус) учители в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Троян има предложение училището да премине към обучение от разстояние в електронна среда. Очаква се потвърждение от министъра на образованието и до края на седмицата учениците да учат онлайн.

Източник: Областна администрация - Ловеч

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"