Росен Веселинов – управител на „Общински пазари“ ЕООД, Троян: Обновеният Централен пазар в Троян се очертава като един от най-хубавите в Северна България

Росен Веселинов - управител на "Общински пазари" ЕООД - Троян Росен Веселинов - управител на "Общински пазари" ЕООД - Троян

- Г-н Веселинов, преди малко повече от месец се състоя официалното откриване на обновения Централен пазар. Това беше чудесен коледен подарък за жителите и гостите на Троян, но изпълнението на проекта за естетизиране на това емблематично за региона място имаше и други цели. Кои са те?

- С изпълнението на проекта, касаещ естетизиране облика  на “Централен пазар” – Троян и прилежащата му територия, се създадоха подходящи условия, предлагащи удобство и комфорт на всички производители и търговци от цялата страна да представят и продават своята стока и продукция. В резултат на което не само производителите и търговците, посещаващи  “Централен пазар” – Троян, но и всички жители и гости на община Троян ще се радват на едно обновено и модернистично място, предоставящо удобни и съвременни условия за извършване на търговска дейност.

- Бяха ли постигнати тези цели и как оценявате работата на изпълнителите на отделните дейности по проекта? В приветствието си на откриването споменахте нещо за оформянето и на второстепенен пазар – какво имахте предвид?

- Целите, които ръководството на дружеството си бе поставило с реализирането на проекта, са изпълнени изцяло. За да се осъществят и реализират, тук е моментът да отправим благодарност и на фирмата изпълнител на проекта ,,Евробулпроджект’’ЕООД - София, с управител г-н Иван Иванов, която за по-малко от 9 месеца извърши заложените в линейния график строително-монтажни работи и спази всички срокове за завършване на обекта в срок въпреки на моменти възникващи внезапни трудности от страна на лоши метеорологични условия. С реализацията и стартирането на проекта клиентите и търговците на дружеството, за да не изпитат затруднения, бяха преместени да предлагат своята продукция на бившия животински пазар под гарата, който към настоящия момент се обособи като втори зеленчуков пазар №2. Там бе преместено и монтирано металното хале от ,,Централния пазар’’ и в бъдеще ще изпълнява роля на спомагателен пазар, прилежащ към основния. Напролет клиентите на дружеството ще могат да намерят и търгуват на него разсадъчен материал и цветя.

- Сега предстои не по-малко важната задача търговските обекти да намерят своите най-подходящи наематели и пространството да се оживи. Какви обекти се очаква да отворят врати и как вървят процедурите за отдаване под наем?

- Обектите, които съвсем скоро ще отворят врати и ще започнат да функционират, са следните: заведение за обществено хранене (ресторант) с площ от 132 кв.м и капацитет от 50 места, а през пролетно-летния сезон открита площ с 30 допълнителни места,  4 заведения за бързо хранене (бургери и дюнери) и 5 обекта с квадратура от порядъка 20-32 кв.м за извършване на търговска дейност. Освен заведения за хранене се надяваме на реконструирания пазар своето място да намерят, като бъдещи наематели и ползватели на дружеството - агроаптека, ветеринарна аптека, куриерска фирма, обекти, предлагащи сортови семена, посадъчен материал и млечни продукти. Възможност да наемат обекти имат всички търговци, които стандартно са ституирани на всеки пазар в страната. Към настоящия момент ръководството на дружеството, заедно с подкрепата на Община Троян и Общински съвет - Троян, провежда тръжни процедури за отдаване под наем на гореописаните обекти.

- Търговците и производителите, които заемат щандовете в четвъртък, доволни ли са от новия „подслон“ и отправят ли към Вас някакви препоръки?

- Всички производители и търговци, клиенти на “Централен пазар” – Троян, към момента се чувстват удобно и комфортно разположили своята продукция върху новите маси на територията, обособена за търговия с клиенти. Препоръките са в положителна и конструктивна насока, като тук е моментът да спомена, че градът ни имаше крещяща нужда от обновление на Централния пазар и прилежащата му зона, като той се очертава един от най-хубавите и привлекателни в цяла Северна България. Неговото изграждане и реализиране се изпълни изцяло със средства на общинското дружество, като за целта бе предоставен кредит за финансиране от „Алианц Банк България“ АД. Тук е и моментът да благодаря както на финансовата институция, така и на ръководството на Община Троян и общинските съветници от мандат 2019-2023 г., така и на новите колеги от Общинския съвет за гласуваното доверие и подкрепа за реализацията и изпълнението на проекта.

- Преди няколко години беше направен опит за организиране във вторник на т. нар. „фермерски пазар“. Възнамерявате ли да се върнете към тази идея?

- Предишното ръководство на дружеството в края на 2015 г. направи опит за организиране на фермерски пазар, но за съжаление поради причини от различно естество - финансови, икономически и социални, тази идея не успя да се разгърне и да намери своето развитие. Но основата е положена и стъпвайки на нея, ръководството на дружеството си е поставило като бъдеща краткосрочна цел възстановяването на инициативата за провеждането на фермерски пазар. Целта ни е на него да се предлага чиста и вкусна храна със сладостта на домашно приготвени деликатеси от село, както и богато разнообразие на различни здравословни продукти. По този начин ще дадем възможност и тласък на малкия и среден бизнес от района да популяризира своята продукция и да печели. От друга страна дружеството ще се постарае на този пазар потребителите да намират само качествени продукти от сертифицирани производители на възможно най-ниски цени.

- Как се развиват други два троянски пазара – „Малкия“ и „Лъгът“?

-  Служителите на дружеството полагат всекидневни грижи за поддръжка на обектите, които са под негово разпореждане и управление. В момента материалната база на обект “Малък пазар” и обект „Лъгът” е запълнена на 100% и нямаме свободни помещения за отдаване под наем. През новата година като приоритет ни предстои подмяна на покривната конструкция, поставяне на улуци и освежаване на оградното пространство на обект „Лъгът”, което е на повече от 20 години.

- На старта на новата придобивка какво си пожелахте? Какво пожелавате на своите клиенти и на посетителите на Централния пазар?

- Пожелавам на всички работници, служители на дружеството, производители, търговци и жители на община Троян да са живи и здрави. Нека новата придобивка не само да издига просперитета на нашия град, а нейната прилежаща територия да се превърне в желана зона са социални контакти и отдих на всички жители и гости на общината.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"