Лидия Шулева: Идеята за програма „Личен асистент“ дойде от Троян

Лидия Шулева - бивш вицепремиер на България, социален и икономически министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, днес тя е член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България. Лидия Шулева - бивш вицепремиер на България, социален и икономически министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, днес тя е член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България. Снимка: ТГ

Малко известен любопитен факт от историята на програма „Личен асистент“ разказа на участниците в Академията по предприемачество вторият лектор Лидия Шулева. Бившият вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски си спомни как при посещение в Троян като социален министър (2001-2003 г.) случайна среща на градския площад с майка на дете с увреждане й дава идеята на програмата.

Човек с интересна биография, ерудиран лектор и обаятелен събеседник, Лидия Шулева грабна и задържа вниманието на аудиторията си от първата до последната минута. След лекцията даде блиц интервю за „Троянски глас“.

- Липсва ли Ви политиката, г-жо Шулева?

- Не, не ми липсва. Това беше етап от моя живот, който приключи. Сега имам други интересни неща, с които се занимавам.

- Какво може да Ви накара да се върнете в нея?

- На този етап нямам намерение да се връщам.

- Къде се чувствахте най-комфортно – като социален министър, министър на икономиката, предприемач или в корпоративното управление?

-Винаги съм се чувствала добре, когато съм имала възможност да свърша някаква работа, независимо къде съм се намирала. Щом съм могла да я свърша, съм се чувствала комфортно.

- Днес, когато наблюдавате министрите от Вашите ресори, мислите ли си как Вие бихте постъпили в определени ситуации?

- Във всички случаи такива мисли ми минават през главата – то е неминуемо. Това, което мога да кажа, е, че в България не се използва достатъчно потенциалът на опита. Защото има доста хора с опит, които нямат амбиции повече да бъдат на властови позиции, но биха могли да допринесат с опита, който вече имат, за нещата да се случват по-добре. За съжаление, това в България не се използва и често се налага на много хора да започват по начин все едно, че светът започва от тях. Което, като цяло, не е добре за страната.

Но в крайна сметка, ако има необходимост, ако ме попитат, винаги съм била отворена да дам някакъв съвет, идея или предложение. Правила съм го и пред медиите, пред журналисти сме дискутирали различни въпроси и аз винаги съм споделяла какво мисля по определени теми.

- Поддържате ли контакти с колегите си от правителството на Симеон Сакскобургготски?

- С някои – да, с други – рядко. В добри отношения сме, но пътищата ни са разделени. Човек не може да поддържа контакти с всички, с които се е срещал през живота си.

Интервюто взе Румяна МОКАНОВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"