Баща и дъщеря художници от Троян се представиха с оригинална изложба в София

Художниците (баща и дъщеря) Владимир и Любомира Кирови от НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян, откриха своя съвместна изложба в СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР – София. Това авангардно съоръжение е най-новото място за събития в нашата столица, което впечатлява посетителите, защото там историята среща технологичните новости. Намира се в абсолютния център на града, затова носи аристократичния дух на Стара София. Също така представлява уникална среда за специални събития.

Изложбата беше открита на 14 февруари с концерт класическа музика, след което прозвуча слово от председателя на СБХ Любен Генов, който е възпитаник на НУПИ – Троян, а Владимир Киров му е бил учител. След като мина откриването, на многолюдната публика беше представена пиесата „Аз и ти преди ние“ от Светльо Томов, в която участва една от любимите екранни двойки на българските телевизионни зрители – Влади Михайлов и Йоанна Темелкова, а режисурата е на младия Димитрис Георгиев. На събитието се състоя и конкурс за любовно послание, като накрая г-н Киров подари своята картина „Влюбена жена – очакване” на спечелилия. Също така, типично в своя щедър дух, нашият художник подари и своя творба на самата галерия.

Живописецът Владимир Киров е дългогодишен преподавател по рисуване в троянското художествено училище, а дъщеря му Любомира е ученичка от ХІІ клас – също там. Тя участва в изложбата със седем свои платна, които носят характерна за младата авторка изразителност, впечатляват с мистичност и интересна символика, много изчистени като композиция. Бащата – Владимир Киров – прави изложба в арт центъра за втори път и сега представя множество свои живописни платна и миниатюри в утвърдения си вече стил. Мотото на настоящата му експозиция е „Споделени тайни”, а идеята е да се представят картини на момичета, които говорят за любов. Заглавията на творбите са загадъчни – като реплики от неосъществен разговор и сложната психологическа ситуация, свързана с любовните копнения и очаквания на една крехка жена.

Добре е да се отбележи още, че съвсем наскоро нашият талантлив артистичен съгражданин спечели престижна награда на „Деветото международно бианале – Изкуството на миниатюрата – „Срещу вятъра” – Русе.

Артистичното  семейство – баща и дъщеря – Кирови, което живее с изкуството, успя да събере и впечатли най-отбраната столична публика в деня на любовта и виното. Сред посетителите имаше и множество бивши и настоящи ученици и учители от НУПИ – Троян.

Изложбата и в момента може да се види – тя ще бъде експонирана до началото на месец март.

Лина БОРДЖИЕВА

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"