В Троян подготовката за парламентарните избори на 2 април върви нормално

В Община Троян тече активна подготовка за нормалното протичане на изборния ден, съобщиха от местната администрация. Всички изборни книжа и материали вече са доставени в Общината и се охраняват съгласно Изборния кодекс.

В момента е в ход тяхното обработване и разпределяне. Разпределят се устройствата за видеонаблюдение и протоколите за гласуване и бюлетините и специализирана хартия за машинно гласуване. Преди това бяха подготвени параваните за гласуване в съответствие с новите изисквания на Изборния кодекс. Започна сглобяване на параваните в изборните помещения. Изборните книжата се охраняват от служители на РУ на МВР. В събота ще бъде извършена доставката по секции на всички изборни книжа и материали.

На основание чл. 18, ал. 1 от Изборния кодекс, във връзка с Указ № 28 от 31 януари 2023 г. на Президента на Република България, още през месец февруари със своя заповед кметът на общината определи екип по организационно-техническата подготовка за произвеждане на изборите. Определени са и отговорностите на членовете му:

- Образуване и оборудване на избирателни секции на територията на община Троян, подготовка на всички изборни помещения за изборния ден;

- Приемане и обработване на заявления от избиратели за включване в избирателните списъци; 

- Съставяне, обработка и обявяване на избирателни списъци;

- Организиране провеждането на консултации за състав на СИК/ПСИК;

- Подготовка, разпределение и раздаване на СИК на изборни книжа и материали – бюлетини, специализирана хартия за машинно гласуване, принтери, устройства за видеонаблюдение, протоколи и др.;

- Цялостно транспортно обслужване на екипа и на членовете на СИК в общината и до РИК Ловеч;

- Организация по заплащането на възнагражденията на СИК;

- Поддържане на актуална информация на www.izbori.troyan.bg;

- Прием и съхранение на изборни книжа след края на изборния ден.

На територията на общината са сформирани 62 секции, в които са назначени 496 членове. В 42 секции избирателите могат да гласуват и с машина.

Очакванията са, както винаги досега, изискванията на Изборния кодекс да бъдат изпълнени коректно и изборният процес да протече безпроблемно.

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"