Четири нови детски площадки ще има в Троян

Детската площадка в ж. к. "Младост" в Троян. Детската площадка в ж. к. "Младост" в Троян.

Четири нови детски площадки в Троян (две в ж.к. „Черногор“, една на ул. „Криволак“ и подмяна на една съществуваща в централната градска част) планира да изгради Общината, информира на пресконференция в сряда, 19 юли, кметът Донка Михайлова. Така местната администрация остава последователна в усилията си за обхващане на различни квартали и точки от града, където децата спокойно да могат да играят и прекарват свободното си време със своите семейства.

Едната детска площадка в ж.к. „Черногор“ ще е за деца от 0-3 години. Предвижда се поставяне на: двойна люлка „махало“, комбинирано съоръжение с пързалки, клатушка-кола, клатушка-везна, интерактивно детско съоръжение (с тунел), занимателен панел „Космос“, детски пейки, пейки с перголи, кошче под атрактивна форма (мече), както и ударопоглъщаща настилка и ограда на самата площадка. Предвидено е площадката да е разположена при вече съществуващата беседка при блоковете „Зеленика“ и „Леденика“.

За детската площадка в ж.к. „Черногор“ за деца от 3 до 12 години, която ще бъде разположена в зелените площи зад блок „Развитие“, се предвижда монтиране на: въртележка, пързалка, клатушка тип везна, двойна люлка „махало“, въжена линия, кубове за катерене, сфера за катерене, сенник с пейки, като площадката ще бъде с ударопоглъщаща настилка от каучукови плочи и ограда. За двете детски площадки в квартала има предвидено финансиране от общинския бюджет, като прогнозната стойност за изграждането им възлиза на 190 000 лева.

За детската площадка от 0 до 3 години в централната градска част (в градинката при Туристическия информационен център) е предвидено поставяне на къщички за игра със занимателни панели на мястото на съществуващия пясъчник, комбинирано съоръжение с пързалки, пружинна клатушка-кола и клатушка-везна, сенник „цвете“ с масичка и столчета, триизмерно слънце от каучук като елемент от настилката, тройна люлка „махало“ с две седалки за деца до 3 г. и една семейна седалка, кошче-жабка.

Площадката ще бъде изпълнена със саморазливна каучукова ударопоглъщаща настилка. Предстои администрацията да кандидатства с проектно предложение за финансиране пред Държавен фонд „Земеделие“ чрез Местната инициативна група „Троян, Априлци, Угърчин“, като прогнозната стойност на строителните дейности, доставката и монтажа на съоръженията за игра е 70 000 лева.

Планирано е обновяване на пространството за игра на ул. „Криволак“, където е предвидено да бъдат поставени: комбинирано съоръжение с пързалки, къщички, занимателни панели и тунел, двойна люлка „махало“, клатушка-везна, пружинна клатушка, катерушка, занимателен панел „Сметало“ и дама като елемент от ударопоглъщащата каучукова настилка. Поради стръмния терен ще бъдат изградени подпорни стени, върху които ще бъдат поставени дървени елементи (седалки), а покрай дърветата - пейки по дъга. Металната ограда ще бъде изцяло подменена.

Що се отнася до възможността за изграждане на терени, където малчуганите ще могат да играят през студените месеци, Михайлова каза, че досега този въпрос не е стоял на вниманието на администрацията. „Във всички случаи задълбочено ще го обсъдим и ще потърсим възможно решение“, пое ангажимент тя.

А по вечно горещата тема за опазване от вандалски посегателства на вече изграденото, кметът обясни, че част от детските площадки са с видеокамери и се проследява нарушението на обществения ред. После добави, че се обмисля различен модел на видеозаснемане на важни обекти на територията на община Троян, като поясни, че в момента Общината разполага с над 120 камери, които са осигурени и се обслужват (интернет, електричество и пр.) със средства от местния бюджет, тоест от данъците на троянци.

„Очевидно е, че ефективността на тази система трябва да бъде подобрена. Но ние разчитаме и на подкрепата на гражданите създаденото да бъде опазвано“, отбеляза Михайлова и сравни отношението към детските съоръжения на живущите в два квартала – в „Младост“, където полагат грижи за детската площадка, и в „Лъгът“, където, за съжаление не са така грижовни.

 

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"