Проект на План за устойчива градска мобилност на Троян е публикуван на сайта на Общината

Община Троян е изготвила и публикувала на сайта си проект на План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на град Троян до 2040 година. Това е стратегически документ, който трябва да отговори на нуждите от мобилност на хората и бизнеса в градовете и околностите им, за да се постигне по-добро качество на живот.

ПУГМ е нова форма на стратегическо транспортно планиране, предложена официално от Европейската комисия през 2009 г. Основната задача на ПУГМ е да подобри достъпността на градските зони и да осигури висококачествена и стабилна мобилност и транспорт до, през и на територията на града.

За разлика от класическото транспортно планиране ПУГМ се концентрира не върху организацията на движението и осигуряването на инфраструктура за определени видове транспорт, а върху планирането на движението на хората в града.

ПУГМ адресира следните цели:

- Гарантиране, че на всички граждани се предлагат транспортни възможности, които позволяват достъп до ключови дестинации и услуги;

- Подобряване на безопасността и сигурността;

- Намаляване на замърсяването на въздуха и шума, емисиите на парникови газове и потреблението на енергия;

- Подобряване на ефективността и рентабилността на превоза на хора и товари;

- Принос за повишаване на привлекателността и качеството на градската среда и градския дизайн в полза на гражданите, икономиката и обществото като цяло.

Инициативите, посочени в ПУГМ, могат да бъдат финансирани с различни източници, в т. ч. от европейските фондове.

Чрез публикуването на проекта на Плана за устойчива градска мобилност на град Троян до 2040 г. се предоставя възможност на заинтересованите лица в срок до 14.08.2023 г. (включително) да представят своите становища и предложения за промени и допълнения по проекта на документа на ел. поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в Центъра за административно обслужване в сградата на Община Троян на адрес: гр. Троян 5600, пл. „Възраждане” №1.

 Източник: Общинска администрация - Троян

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"