С факелно шествие Троян ще почете саможертвата Васил Левски

На 18 февруари Троян ще отбележи отново подобаващо годишнината от гибелта на един от най-видните български герои – Васил Левски. За пръв път в града ще се проведе факелно шествие.

Шествието символично ще свърже двете паметни места в града, напомнящи ни за делата на Апостола на свободата – хана на Васил Спасов, на който в последните десетилетия се поднасяха венци и цветя на признателност, и новия паметник на Левски – разположен пред сградата на читалище „Наука – 1870 г.“.

Общинската администрация вече отправи покана към всички училища на територията на общината, спортни клубове, културни институции, НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево. Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки ще водят шествието, което ще освети пътя през главната улица на града.

С огъня символично ще се опитаме да пренесем заветите на Апостола, които да осветяват пътя и делата ни и занапред. Факелът е символ на приемственост и показва връзката на сегашните поколения с миналите, като показва почитта на потомците. Шествието ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски в центъра на града.

Каним всички жители и гости на общината да се включат в първото факелно шествие в Троян. Начало на събитието – 18 ч. на 18.02.2024 г. (неделя).

На 17 февруари от 11 часа пред паметника на Васил Левски на площад „Възраждане“ ще бъде даден старт на 16-то издание на традиционния национален крос „По стъпките на Левски“. Организатори са СКО „Хемус“, Община Троян, Общински комитет „Васил Левски“ – Троян, и Троянски манастир. На финала всички участници ще получат медальон за участието си.

ОБЩИНА ТРОЯН

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"