12-годишните на БК „Чавдар“ и прекадетите на ВК „Троян Волей“ срещнаха непреодолими бариери на републиканските първенства

БК „Чавдар“ Троян - момчетата на младия треньор Цветослав Острев БК „Чавдар“ Троян - момчетата на младия треньор Цветослав Острев

Колонката на Лимонката

През изминалата седмица подрастващите на БК „Чавдар“ и ВК „Троян Волей“ имаха участия в престижни първенства - БК „Чавдар“ - във фиалната дванадесетица на страната, а прекадетите на ВК „Троян Волей“ - в последния квалификационен турнир, даващ право на участие на финалите. За съжаление и двете формации не се представиха според очакванията.

Ето и подробностите.

БАСКЕТБОЛ

Момчетата на младия треньор Цветослав Острев спечелиха безапелационно зона Мизия, на единствения квалификационен турнир в Троян завършиха втори след „Славия“ и добиха право на участие на финалите в Ботевград. Там от сряда до неделя (18-22 май) изиграха 7 мача, загубиха 6 и спечелиха 1.

Ето резултатите:

  • „Чавдар“ – „Шампион“ 2006 /44 - 55/
  • „Чавдар“ – „Левски“ /29 - 86 /
  • „Чавдар“ – „Доростол“ /22 - 111/  
  • „Чавдар“ – „Тунджа“ /57 - 52/  
  • „Чавдар“ – „Славия“ /39 - 64/
  • „Чавдар“ – „Рилски сп.“ /53 - 57/.

Както се вижда, доста голяма разлика в класите, особено срещу Доростол, класирал се на второ място след шампиона Балкан, но по моему - най-добрият отбор на шампионата. Често съм бил апострофиран, че сме малък град и това е много, но си направих труда да сравня Силистра и Троян. Оказа се, че и те са толкова малък град, а всяка година имат отбор в тройката на страната, а често и шампион. Значи, важна е работата на треньорите. Засега Цецо Острев е в началото на кариерата си, но ако не послуша съветите на стария и препатил треньор относно селекцията, няма да надскочи предшественика си.


ВОЛЕЙБОЛ

Големи бяха очакванията за първо историческо участие на финали от "бебето" „Троян Волей“ именно от прекадетите на клуба, но реалностите се оказаха други - засега е още рано за подобно нещо. Когато в събота влязох в залата и видях загряващите отбори на „Виктория Волей“ – Пловдив, и „Сливен Волей“ си помислих, че съм неправилно информиран и ще присъствам на турнир за старша възраст, а не за прекадети. Особено съставът на „Виктория Волей“ шокираше - двама двуметрови играчи и среден ръст над 180 см. Няма логика. Нашите деца как да се противопоставят на ръстово превъзхождащите ги противникови състезатели?! Та когато този двуметров играч вдигне ръцете си, той закрива игралното си поле - върви му забивай, ако можеш. Оказа се, че не може и в трите мача „Троян Волей“ – „Етрополе“ – 0:3, „Троян Волей“ – „Виктория Волей“ – 0:3, и „Троян Волей“ – „Сливен Волей“ – 1:3. Първи категорично се класира „Виктория Волей“ и отива на финалите, втори „Етрополе“, трети „Сливен Волей“, които добиват право на още един поправителен турнир. „Троян Волей“ приключи на тази бариера.

Последен апел към младите треньори, по моему талантливи и амбициозни, Цветослав Острев (баскетбол) и Анатоли Пенев (волейбол): преосмислете досегашната си селекция в тези възрастови групи и коренно ги променете - още не е късно. В противен случай ще има много да се ядосвате и червите пред публика, колеги и фенове. Сега е моментът - тръгнете по училищата и говорете с всеки дългуч, а лятото ги обучавайте да настигнат другите. Вярно с високоръстовите е много по-трудно, имат особена психика, но после трудът се възнаграждава. Има много ръстови деца в нашата община, Балканът е раждал и ражда Великани.

И апел към родителите: щом детето ви е запалено към спорта - нека спортува, но да избере правилния спорт - различните видове борба, лека атлетика (спринтови дисциплини), дори цар футбол - са все спортове за по-ниски деца - там ги насочете. А баскетболът и волейболът, където точките се реализират на височина над два метра, да остане територия за високите. По света това отдавна е разбрано.

И като стана въпрос за футбол да отделя и няколко реда за футбола в общината. Троян е може би единственият град в региона без представителен мъжки отбор. Представя се в четвърто ниво (най-ниското) А окръжна група Ловеч от „Балкан“ - Орешак.

Ето последните резултати на отбора: 

  • „Балкан“ – „Ботев“ Луковит /0 - 5/
  • „Априлци“ – „Балкан“ /0 - 3 /
  • „Изгрев“ Ябланица - „Балкан“ /0 - 3/
  • „Балкан – „Озрен“ Голям извор /2 – 4/.

На първо място е „Озрен“, на второ – Луковит, и на трето „Балкан“ от 5 отбора. Без коментар.

---

Рубриката се води от Стефан ГЕНКОВ - Лимона

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2022 Вестник "Троянски глас"