Безплатни прегледи за семействата на пациенти с меланом

Д-р Ива Гаврилова - един от водещите лекари за меланом у нас, обяви поредица от дати за безплатни прегледи за меланом през юни и юли, с което продължава инициативите от кампанията на Световната здравна организция – „Месец на осведомеността за меланома“. Консултациите си д-р Гаврилова фокусира върху потенциално застрашени групи – близки родственици на пациенти с меланом и хора с потенциално опасни кожни образувания (дългогодишни пигментни бенки, които са променили формата, релефа и цвета си). 

Първата група безплатни прегледи са предназначени за близки родственици на пациенти с меланом – техни деца, братя и сестри. Прегледите ще се проведат на 19.06 и 26.06.2023 г. от 9:00 до 13:00 часа в амбулатория „Д-р Гаврилови Онкоконсулт“, до изчерпване на свободните места (ул. „Преславска планина“ №2, София). Нужно е предварително записване на телефон +359 884 154 224.

За хора, които са забелязали, че пигментна бенка, която имат от дълго време, е променила формата и размера си, също ще имат възможност да се прегледат безплатно. Д-р Гаврилова обяви две нови дати, специално за профилактика на потенциално опасни образувания, в партньорство с клиника Хигия NV. Под променени бенки разбираме такива с неравни очертания, неправилна форма, неравномерна пигментация или установено нарастване, с изпъкване над кожата. Прегледите ще се проведат на 7.06. и 7.07.2023 г. от 8.30 до 12:00 ч. в Клиника Хигия NV до изчерпване на свободните места (бул. Г. М. Димитров 59, ет.1 - партер, София). За записване: +359 886 500 421.

Всяка година, по данни на Globocan, в България се установяват над 600 нови случая на меланом и броят им нараства с 3 до 5% ежегодно. Въпреки че заболяването засяга предимно хора над средна възраст (65+), то може да се появи на всяка възраст. Приблизително половината от засегнатите са хора между 35 и 55 години. Все по-често се диагностицират и пациенти под 40-годишна възраст, включително и деца. 

„Превенцията и профилактиката са изключително важни при меланома. Макар наследствеността при рака на кожата да е много ниска и се различава от фамилните форми на заболяванията, където има унаследяване, се препоръчва скрининг на близките родственици при диагностициран меланом в семейството“, каза д-р Гаврилова. По думите й братя, сестри и децата на пациенти с меланом е нужно поне веднъж да бъдат прегледани обстойно, за да се знае дали някой от тях има рискови образувания, които трябва да наблюдава и дали има нужда от периодично проследяване или не.

Д-р Ива Гаврилова, дм е хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Тя е член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология; координатор на Европейския меланомен регистър за България.

 

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"