Онкохирургът д-р Ива Гаврилова ще преглежда безплатно за рак на кожата през май - вижте кога и къде можете да се прегледате

Една трета от всички диагностицирани онкологични заболявания в света са рак на кожата. На всеки 14 секунди се диагностицира злокачествен кожен тумор. 10% от случаите ще завършат с фатален край.

Най-често срещаният рак на кожата е базоцелуларният карцином, който съставлява 75% - 80% от всички кожни тумори. Добрата новина е, че е с най-добра прогноза сред тях – нараства бавно, рядко дава метастази и е почти 100% напълно лечим. За разлика от него малигненият меланом е едва 4% от новодиагностицираните онкологични заболявания в страните от Европейския съюз през 2020 г., но е причинил 1.3% от всички смъртни случаи, дължащи се на злокачествен тумор. Това го прави шестият най-често срещан рак и една от 20-те най-чести причини за смърт от ракови образувания.

Какво може да се направи, за да предотвратим такова развитие

Май е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома. Специалисти по цял свят се включват в кампании за скрининг и превенция.

За поредна година един от лекарите, на които пациентите имат най-голямо доверие в битката с меланом и редки форми на злокачествени кожни тумори – д-р Ива Гаврилова, д.м. – обяви дати за безплатни профилактични прегледи в партньорство с четири клиники в София. Д-р Гаврилова е онкохирург с повече от 19 години опит в диагностиката и лечението на рак на кожата, водещ специалист и лектор на национални и международни онкологични форуми, член на Управителния съвет и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология и главен координатор на Европейския меланомен регистър за България.

„Правя тази кампания от няколко години, защото смятам, че така мога да накарам хората да поспрат за малко и да огледат кожата си и всички онези бенки, петънца или незарастващи ранички, които ги притесняват, но все не намират време да им обърнат внимание и да отидат на лекар. Истината е, че рисковите образувания често не правят впечатление, дори могат да не бъдат разпознати като опасни. Ето защо като специалист искам да помогна на хора, които са по-застрашени и попадат в рисковите групи“, каза д-р Гаврилова.

За кого са безплатните прегледи в кампанията

В повечето случаи кожните тумори - и меланомът в частност - са болести на поведението и по-малко на наследственост или генна мутация. Всичко започва от прекомерното излагане на слънце, защото от там тръгват голяма част от промените в кожата, които могат да създадат проблеми.

Съмнителна бенка е пигментна бенка наравно с кожата, с неравномерно оцветяване или променяща цвета си във времето - потъмнява, избледнява или и двете. Трябва да сме по-наблюдателни към всички бенки, които нарастват по размер или вродени такива, които са големина над 5 мм.

По-застрашени са хората, които по принцип имат повече бенки, както и тези, които имат кръвен родственик, диагностициран с меланом.  

Към рисковите индивидуални фактори спадат множеството слънчеви изгаряния във времето, както и наличието на множество пигментни петна, тип лунички или други петна по кожата, вследстивие на излагане на слънце. „Честата употреба на солариум сега или в миналото, рядката употреба на слънцезащита, в комбинация с много бенки, както и честите дейности на открито през лятото или зимата, също попадат в тази категория“, допълни д-р Гаврилова. Тя даде примери за професии със засилено излагане на слънце, като строителни работници, земеделци, спасители; любителите на походи в планинанта и спортовете на открито - ски, плуване, ветроходство и други, които трябва да обръщат засилено внимание към ползването на слънцезащитни продукти, слънцезащитно облекло и превенцията.

Вижте кога можете да се прегледате

 

21 и 28 май 2024 г. от 15:00 до 19:00 часа – МЦ "Надежда", Paradise Center - София

за бременни жени с променени бенки, независимо от месеца на бременността

Записване: +359 882 193 970; +359 2 441 79 70

23 и 30 май от 9:00 до 15:00 часа – Д-р Гаврилови Онкоконсулт (ул. Преславска планина № 2, ж.к. Дървеница, София)

за кръвни родственици на хора, диагностицирани с меланомбратя, сестри, синове, дъщери, които НЕ са преглеждани досега в рамките на предишни кампании

Записване: +359 88 415 42 24

22 май 12:00 до 17:00 часа - Hygia NV Clinic, NV Tower (бул. „Г. М. Димитров“ 59, ет. 1 - партер, София)

за хора с рискови бенки

Записване: +359 886 500 421

27 май от 15:00 до 19:00 часа - ДКЦ Трансхеликс (ул. „Проф. Петър Джидров“ № 2, София)

за хора с рискови бенки

Записване: +359 88 415 42 24

Записването за всички прегледи, включени в кампанията, се осъществява на телефоните на клиниките-партньори, до изчерпване на свободните часове.

Източник: Manira - Strategic Marketing and PR

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2024 Вестник "Троянски глас"