Божидара Симеонова с нов музикален видеоклип – песента „Спасение”

Песента „Спасение” е най-новият осъществен авторски проект на младата Божидара Симеонова – певица и композитор. Освен изпълнител, тя е автор на музиката и аранжимента на песента, а текстът отново е дело на нейната майка – писателката Лина Борджиева. 

„Спасение” музикално представлява една провокираща въображението и естетическия вкус плетеница от стилове (поп, рок и български фолклор), които интересно се допълват и преливат един в друг до достигане на финалната кулминация, където всички зазвучават заедно, хармонирайки тематичния припев. Авангардното музикално решение подсилва важното послание на текста: спасението на свещената планета Земя като цяло, а в частност и на България чрез обединението на народа ù. Творческата идея придобива своята завършеност и визуална изразност благодарение на епичното видео, представящо българската красота (природа, история, традиции), както величието и силата на земята и народа ни с неговите културни наследства – облекла, бойни умения, танци, ритуали и пр. 

Новата си песен Божидара отправя към сърцата и съзнанията на своите сънародници. Младата певица мечтае да събуди вярата и патриотизма на всички нас като българи, да ни припомни завета на хан Кубрат, че заедно сме несломими и в своето обединение сме способни на велики и добри дела, за да живеем „в светлина и радост”.

Песента „Спасение” беше избрана сред множество авторски песни от български композитори, участвали в традиционния „Фестивал за поп и рок музика – София 2023” (осъществил се тази година за 13-ти път), чиито галаконцерт скоро се състоя на живо в зала 1 на НДК – София. Този фестивал (заедно с всички събития, свързани с него) е инициатива на Министерството на културата, Столичната община, БНТ, БНР, Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти и др. Журито, направило окончателния подбор на общо 14 нови български песни, е оглавено от грандамата на българската поп музика Йорданка Христова, на която в началото на концерта бе връчена почетна награда за цялостно творчество, както и за внушителните 60 години на сцената. В състава на журито още влизат известни имена като: Михаил Белчев, Йордан Георгиев, Иван Тенев, Здравко Петров и др. А от многото български популярни изпълнители, състезавали се за конкурса, бяха избрани песните на Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, групите „Фанданго” и „Конкурент” и пр.

Фестивалът за поп и рок музика – София 2023, чийто девиз е „За повече българска музика в национален ефир”, се провежда още и в подкрепа на общественозначимата кауза „Да сверим биологичния си часовник навреме“ (свързана с кампанията „Нека бъдем по-добри” и фондация „ИСКАМ БЕБЕ“ ), насочена към опазване репродуктивното здраве на младите хора в България. Във връзка с тази кауза в момента върви и избирането на песента на публиката (измежду всичките 14, одобрени от журито), което става чрез гласуване с СМС на стойност 1 лев. Всичките събрани пари ще отидат за подпомагане на млади семейства в опитите им да се сдобият с деца и да се подобри демографското състояние на България.

Всички, които желаят да чуят песента „Спасение” на Божидара Симеонова, могат да направят това, като отидат на нейния YouTube канал в интернет. А който желае да подкрепи новия творчески продукт на младата изпълнителка за спечелването на голямата награда, може да го стори, като изпрати СМС на номер 17777 с текст DMS BUDNI 1. Наградата на публиката ще бъде връчена официално на спечелилия изпълнител, когато концертът бъде излъчен по БНТ – в средата на месец ноември.

СПАСЕНИЕ

Автор: Лина БОРДЖИЕВА

Съветът нуждае се от мен – любов раздавам,

запалена в душата окрилена.

Мелодия красива си запявам

и я поема цялата вселена.

 

Хармония звъни – красиво темпо –

прелива в песента ми вдъхновение!

Измивам тук със нея неуморно

земята си свещена за Спасение.

Припев:

Ще хвана смело звуците на дните,

ще полетя в небето на мечтите!

Спасена от тъгата, ще запея

и в светлина и радост ще живея!

Бридж:

Хайде, българи – силни, смели юнаци,

да извийм едно за спасение хоро!

Хайде, българки – моми здрави, гиздави,

да извийм едно за спасение хоро!

Споделяне

Контакти

Издание на "ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ" ЕООД

АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА:

Град Троян, ул. "Опълченска" № 1А, ет. 2

Главен редактор: Румяна Моканова

Телефон: 0886 911 259

E-mail: tr_glas@mail.bg / tr_glas@abv.bg

Община Троян

Официален сайт: www.troyan.bg

Туристически портал:

https://visit.troyan.bg

© 2023 Вестник "Троянски глас"